Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Zoek in de site...

Netwerkbijeenkomst Natuurkunde

Op de netwerkbijeenkomst van donderdag 18 januari zal bijzonder hoogleraar theoretische kosmologie Marieke Postma (RU) ons bijpraten over wat zij een duister raadsel noemt: Donkere Materie.

Alles wat we om ons heen zien -- mensen, planeten, sterren -- is gemaakt van atomen. Toch is deze gewone materie slechts een klein gedeelte (ongeveer 15%) van alle materie in het heelal; de rest is donker en onzichtbaar voor het oog en voor telescopen. Donkere materie maakt zich (tot nu toe) alleen kenbaar via de gravitatiekracht, het trekt gewone materie aan.

In deze voordracht zal zij vertellen wat de aanwijzingen of bewijzen zijn voor het bestaan van donkere materie, en wat we daaruit kunnen afleiden over de eigenschappen.  Aan hypotheses is er geen gebrek, maar totdat we een donker materiedeeltje daadwerkelijk in detector zien, zal de aard van de donkere materie nog een raadsel blijven.

Tijdens het diner in restaurant Gigabite is weer de mogelijkheid om informeel met elkaar kennis te maken of bij te praten.

Na het diner krijgen we een rondleiding langs de twee grote telescopen van de Radboud Universiteit. Als het helder weer is zullen we met de ene telescoop planeten en sterren kunnen bewonderen.

Met de andere telescoop gaan we echt praktisch aan de slag: met behulp van een CCD-camera en twee filters maken we een opname maken van een sterrenhoop. Een medewerker van de afdeling astrofysica zal ons dan instrueren hoe we hier met behulp van een Jupiter notebook (of Python voor de liefhebbers) een magnitude-kleur diagram van kunnen maken. In feite maken we hier dus een H-R diagram. Deze opdracht sluit goed aan bij de stof over astrofysica in het vwo-examenprogramma. Bij slecht weer zullen eerder opnames van de sterrenhoop worden gebruikt. Omwille van de tijd zal dit practicum dan verder thuis worden uitgewerkt.

Programma

16:00     Inloop
16:30     Start programma: lezing van Marieke Postma over Donkere Materie
18:00     Diner
19:00     Rondleiding en waarneming met telescopen en praktische oefening maken H-R diagram van sterren uit een sterrenhoop.
21:00     Afsluiting

Voor wie?

Natuurkunde docenten havo/vwo

Datum & tijd

Donderdag 18 januari, inloop vanaf 16:00 uur

Waar?
Huygensgebouw, Heyendaalseweg 135 te Nijmegen.

Aanmelden en kosten

Deelname aan netwerkbijeenkomst bedraagt €30.