Reizend DNA-lab bioinformatica

De Reizende DNA-labs laten leerlingen zelf aan de slag gaan met DNA-onderzoek. Bij het bionformatica lab  hebben we het over moleculaire biologie, dus het genoom, DNA, genen, RNA, eiwitten en moleculaire pathways. Bioinformatici analyseren grote hoeveelheden genomische data met behulp van de computer.

Heel veel en heel snel data verkrijgen

De afgelopen tientallen jaren zijn de ontwikkelingen in de techniek heel snel gegaan. Zo ook de techniek van apparatuur die metingen verrichten aan DNA en eiwitten. Binnen enkele dagen kun je met die apparatuur een heel genoom ontrafelen. Dat is een werkje dat voorheen tien jaar kostte. Aan data alleen heb je weinig. Wat zou jij kunnen concluderen uit een stukje basenvolgorde: GATCTATCGATTCGATC? De data wordt pas nuttig als je ermee kunt schuiven en vergelijken. Wanneer je weet dat bovenstaande basenvolgorde uit de mens komt en identiek is aan een stukje DNA van de chimpansee, krijgt een stukje data veel meer waarde.

Productontwikkeling
Bioinformatica wordt onder andere ingezet bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Kennis van de eiwitstructuur van bijvoorbeeld slangengif draagt bij aan het ontwerpen van een tegengif. Of kennis van sterolen helpt bij het ontwerpen van een cholesterolverlagende boter.

Lesmaterialen

Er zijn twee verschillende lessen beschikbaar. Voor de uitvoering van deze lessen zijn computers benodigd. De lessen laten leerlingen zelf aan de slag gaan met DNA-onderzoek. De lessen kunnen op 2 manieren worden uitgevoerd:

Onder begeleiding van een student-assistent
Via de landelijke website van de Reizende DNA-labs kunt u een practicum boeken op een zelf gekozen datum en tijd. Voor de betreffende dag regelt u zelf een computerlokaal of regulier lokaal met laptops op uw school. Één student komt langs om een blokuur practicum te verzorgen. U hoeft hiervoor verder alleen maar de voorbereidende en afsluitende lessen te geven. Aan deze gastlessen zijn geen kosten verbonden. Klik hier voor de lessen met begeleiding.

Zelfstandig
Naast de practica die geboekt kunnen worden onder begeleiding van een student-assistent, bestaat er ook aanvullend lesmateriaal dat u kunt gebruiken. Bent u benieuwd welk lesmateriaal wij aanbieden, klik dan hier.