Tanderosie
Onderwerp en samenvatting:
Daphne Meins (Haren) deed haar profielwerkstuk over het remmende effect een molecuul (MJR29) op de formatie van tandplak. Het krijgen van gaatjes, oftewel tanderosie, is iets wat bijna iedereen wel kent en wordt veroorzaakt door bacteriën die zich hechten aan het tandoppervlak van onze tanden. Hier zetten ze via een chemische reactie koolhydraten om in melkzuur. Normaliter is ons speeksel in staat om onze tanden te beschermen aangezien het carbonaationen bevat die vrijgekomen melkzuur kan neutraliseren. Daarnaast bevat het ook verschijnende mineralen die gaatjes kunnen opvullen.
Interessante vragen:
- Wat is het effect van zuur eten en drinken op de formatie van gaatjes?
- In welke mate zijn de mineralen in je speeksel in staat tot het herstellen van gaatjes?
- Wat voor soort voedsel ondersteund het speeksel in het herstellen van gaatjes?
Literatuursuggesties: