Over IvOC
Het Instituut voor Oosters Christendom (IVOC) wijdt zich aan de wetenschappelijke studie van het Oosters Christendom. We doen consultaties, onderzoek, geven onderwijs, verstrekken informatie aan het publiek door middel van conferenties en openbare lezingen en bieden gedrukte en digitale publicaties aan, waaronder het peer-reviewed wetenschappelijke "Journal of Eastern Christian Studies" en het "Platform Oosters Christendom".
Hoe het instituut wordt gefinancierd
Het Instituut voor Oosters Christendom is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. De Congregatie van de Assumptionisten zorgt voor het basisfonds via de Stichting Assumptie-Initiatief (SAI). De Radboud Universiteit Nijmegen biedt huisvesting, infrastructurele voorzieningen en diensten. Daarnaast ontvangt IVOC diverse projectfinanciering van o.a. KNR via de commissie PIN, Sormanifonds, Stg. Communicantes, Stg. Pokrof.
Dit is echter niet genoeg om het instituut, met het huidige niveau van initiatieven te handhaven en in de nabije toekomst uit te breiden. Het IvOC is afhankelijk van de steun van derden. We staan open voor sponsorovereenkomsten met instellingen en bedrijven, legaat donaties en particulieren die onze doelstellingen ondersteunen.
Hier vind je de huidige jaarrekeningen van het IvOC en van de SAI:
Jaarrekening IvOC 2023 downloaden
ANBI formulier IvOC 2023 downloaden
Definitieve jaarrekening SAI 2023 downloaden
Advies
Het IvOC adviseert maatschappelijke partijen bij vraagstukken die raken aan het Oosters Christendom. Denk daarbij aan migratie van oosters christenen naar Nederland, de rol van het ooster christendom in het conflict tussen Rusland en Oekraïne en de bijzonder plaats van het christendom in het Midden-Oosten en Afrika. Daarnaast kun je bij ons terecht voor advies over iconen, orthodoxe tradities, en onderzoeksprojecten die te maken hebben met het oosters christendom.
Neem contact met ons op via: secretariaat [at] ivoc.ru.nl (secretariaat[at]ivoc[dot]ru[dot]nl)
Doelstellingen van het IvOC
- Het ontwikkelen van nieuwe onderzoeksprojecten, vaak multidisciplinair van aard, over onderwerpen die verband houden met het oosterse en oriëntaalse christendom.
- Gespecialiseerd advies op het gebied van Oosters en globaal christendom, vredesstudies en mensenrechten.
- Bijdragen aan het academisch programma van de faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FFTR) van de Radboud Universiteit
- Het oosterse christendom bekend maken bij het grote publiek in het Westen en de banden tussen het oosterse en westerse christendom versterken.
Medewerkers
Bekijk een overzicht van alle medewerkers
Geassocieerde onderzoekers
Dr. Petre Maican
Dr. Alexander Zanemonets
Dr. Liliya Berezhnaya
Dr. Alexei Bodrov
Drs. Huub Vogelaar
Bestuur
Drs. Geert van Dartel - Voorzitter
Wim Muilenburg - Penningmeester
Prof. dr. Maria van den Muijsenbergh - Secretaris
Pr. Iulian Dancã - Bestuurslid
Prof. dr. Evert van der Zweerde - Bestuurslid
Geschiedenis van het instituut
Het Instituut voor Oosters Christendom (IvOC) werd in 1991 opgericht om het werk van het Instituut voor Byzantijnse en Oecumenische Studies in Nederland voort te zetten. Dit instituut werd voorheen veertig jaar lang geleid door de Congregatie van de Paters Assumptionisten. Het Instituut voor Oosters Christendom is uniek in het Nederlandse taalgebied en is nauw verbonden met de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FFTR) van de Radboud Universiteit Nijmegen.