Leemans, H.J.B.

Archiefnummer: 1388
Archiefnaam: LEEH
Sector: Caritas en maatschappelijk werk
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: z.j.

Plaatsingslijst nog niet beschikbaar


Ten geleide
H.B.J. Leemans (1927-)
Henk Leemans werd geboren in 1927 als zoon van een notaris in Lith (N.Br.). Van zijn ouders kreeg hij een dienende en helpende opstelling mee tegenover mensen die in de verdrukking zitten. Van kind af aan wilde hij pastoor worden, naar het voorbeeld van zijn heeroom in het bisdom Breda. Hij werd in 1953 tot priester gewijd. Later was hij pastoor van de Onze Lieve Vrouw van Lourdesparochie in Mariahout, een kerkdorp van de gemeente Lieshout.
Hij beperkte zich niet tot de eigen parochie maar was internationaal actief in ontwikkelingswerk. Hij steunde een Chileens project van een missionaris uit Mariahout en ging zelf ook naar Chili waar hij zich het armzalige lot aantrok van ‘zigeuners’ die als uitgestotenen leefden. Ook won hij het vertrouwen van de Sinti van de woonwagencentra in Nuenen, Best en Helmond. Vanuit de parochie werden ontwikkelingsprojecten gesteund in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh in India. Vanaf 1987 ging hij  ook zelf ieder jaar twee maanden naar India. In 1993 werd het fonds ‘Projectenhulp India’ opgericht. Eind 1996 ging Leemans met emeritaat, maar daarmee stopte zijn inzet niet.
Bron: KDC-Knipselcollectie.

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over Henk Leemans zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Leemans, Henk’ vindt u het bedoelde materiaal.