Uitgeverij Het Spectrum

Archiefnummer: 897
Archiefnaam: SPEC
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1935-1986

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris


 Bekijk de plaatsingslijst hier.

De leden van de Rooms-Katholieke Nederlandse Boekhandelaren- en Uitgeversvereniging Sint Jan op bezoek bij het Spectrum, 1961

Ten geleide
Uitgeverij Het Spectrum (1935-1986)
Uitgeverij Het Spectrum werd in 1935 opgericht door de boekhandelaars P.H. Bogaard en A.H. Bloemsma in Utrecht. Begonnen als katholieke uitgeverij werd een breed publiek van goede en goedkope lectuur voorzien. Veel uitgaven waren in pocket-formaat. Na de oorlog verschenen de Prisma-Pockets die een zeer uitgebreide reeks onderwerpen bestreken waaronder vertalingen (vooral uit het Engels) van klassiekers uit de wereldliteratuur. Ze kosten lange tijd niet meer dan f 1,25. Tot 2009 verschenen 2800 Prisma’s. Tegenwoordig worden alleen nog woordenboeken als Prisma uitgegeven.
Vanaf 1970 werd begonnen met de Grote Spectrum Encyclopedie, die thematisch van opzet was en onder hoofdredactie stond van Inez van Eijk. Voor de illustraties werd samengewerkt met de Engelse uitgeverij Mitchell Beazley.
Het Spectrum werd in 1999 onderdeel van PCM Algemene Boeken, samengevoegd met Unieboek en later als Unieboek/Het Spectrum verkocht aan Lannoo/Meulenhoff.
Bron: Wikipedia

Website Unieboek Uitgeverij Het Spectrum

Literatuur van en over Uitgeverij Het Spectrum kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Uitgeverij Het Spectrum’ vindt u het bedoelde materiaal.