Waart, C.K.P. de

Archiefnummer: 66
Archiefnaam: WAAP
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1923-1969

Plaatsingslijst (pdf, 180 kB)

Paul de Waart (1898-1970)

Ten geleide
C.K.P. de Waart (1898-1970) = Paul de Waart
Cornelis Karel Paul de Waart werd geboren te Amsterdam op 2 maart 1898. Hij volgde daar de HBS op het St. Ignatiuscollege. Hier was hij redacteur van het schoolblad De Harpoen. Hij werd bankmedewerker en was lid van het Roomsch-Katholiek Gilde van de Klare Waarheid dat in het openbaar de katholieke leer verkondigde. Hij schreef in De Bazuin en werd buitenlandredacteur bij het dagblad De Tijd. In 1928 werd hij door de dominicaan L.H. Perquin, oprichter van de Katholiek Radio Omroep, gevraagd voor het journalistiek weekoverzicht. Vanaf 1931 was hij in vaste dienst als hoofdredacteur van de KRO-Gids en als reporter. Zijn spreekvaardigheid als propagandist van het Gilde van de Klare Waarheid kwam hierbij goed van pas; hij had een boeiende manier van spreken. Het maken van radioreportages werd zijn passie. Hij werd de meest beluisterde stem van katholiek Nederland die verslag deed van binnen- en buitenlandse gebeurtenissen. Hieronder het koninklijk huis, eucharistische congressen, de uitvaart van paus Pius XI en de kroning van Pius XII, het naoorlogse Duitsland, het Heilig jaar te Rome in 1950, het Engelse koninklijk huis, pelgrimsoorden. Hij was een pionier van de radioverslaggeving die bijvoorbeeld als eerste met een microfoon in de St. Pieter werd toegelaten. Het maken van het journalistiek weekoverzicht voor de KRO heeft hij, met uitzondering van de bezettingssjaren, volgehouden tot eind 1960.
In 1954 werd hij hoofdredacteur van het Utrechts Katholiek Dagblad en van het Amersfoorts Katholiek Dagblad. Vanaf 1955 verschenen deze bladen onder de naam Het Centrum. In 1958 werd hij hoofd van het Historisch Archief van de Nederlandse Radio Unie. Paul de Waart overleed op 10 september 1970.
Bron: KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over Paul de Waart kunt u vinden in RUQuest.
- Biografie via Biografisch portaal van Nederland

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over C.K.P. de Waart zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Waart, C.K.P. de’ vindt u het bedoelde materiaal.