Böcker, B.F.N.

Archiefnummer: 1058
Archiefnaam: BOCK
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: 1948-1997

De archivalia bestaan vooral uit correspondentie en eigen bijdragen in de schriftelijke pers.

Plaatsingslijst (pdf, 77 kB) vernieuwd juli 2019


Ten geleide
Bernardus Ferdinandus Nicolaus Böcker (1926-2002)
Ben Böcker werd geboren in Eindhoven. Hij volgde in oorlogstijd de middelbare opleiding op een internaat van de Jezuïeten. Vervolgens studeerde hij Nederlandse letteren en Rechten in Leiden, van 1945 tot 1954. Daar was hij sterk betrokken bij de Studentenparochie. Tot 1973 woonde hij in Den Haag en was adjunct-directeur van een verzekeringsmaatschappij. Ook daar was hij sterk kerkelijk betrokken. Rond 1973 werd hij benoemd tot rechter aan de rechtbank van 's-Hertogenbosch en verhuisde hij naar Vught.
Böcker schreef veel in verschillende dag- en weekbladen. Eerst ging het vooral om column-achtige bijdragen, waarin hij de spot dreef met de pretenties van de opkomende menswetenschappen en hun invloed in de kerkelijke wereld. Daarna schreef hij veel artikelen en ingezonden brieven in verband met de vernieuwing van de liturgie en de invoering van de volkstaal in de liturgie. Hij heeft zich flink gemengd in het publieke debat daarover. In latere jaren schreef hij vooral meer verklarende artikelen voor bladen als Katholiek Nieuwsblad en De Rots. Böcker overleed in 2002 in Vught.

Literatuur van en over B.F.N. Böcker kunt u vinden in RUQuest.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over B.F.N. Böcker zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.