Schoonhoven, R.H.G.

Archiefnummer: 1331 schoonhoven
Archiefnaam RSCH 
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Archivalia van personen
Datering: 1955-2014

Het archief bevat  stukken over en uit zijn werkzame leven in de periode 1955-2000

Plaatsingslijst (pdf, 205 kB) vernieuwd januari 2018


Ten geleide
R.H.G. Schoonhoven (1931-..)
Richardus Hendrikus Gerardus (Richard) Schoonhoven werd geboren op 22 oktober 1931 te Utrecht. Na de middelbare school aan het Bonifacius Lyceum vervulde hij twee jaar diensttijd bij de marine.
In 1953 kreeg hij een aanstelling bij het dagblad “De Maasbode” te Rotterdam als binnenlandredacteur, later stadsverslaggever in het bijzonder belast met de opbouw en de uitbouw van haven en scheepvaart. In 1959 fuseerde “De Maasbode” met het dagblad “De Tijd”. Korte tijd later besloot hij hier weg te gaan.
In 1960 aanvaardde hij een functie bij het dagblad “De Volkskrant” als correspondent Limburg met als standplaats Maastricht. De Mijn Industrie Raad en de afbouw van de Limburgse mijnindustrie waren zijn belangrijkste aandachtsvelden. Daarnaast waren Belgisch Limburg, Luxemburg en Aken en omgeving in Duitsland onderdeel van de portefeuille in Maastricht.
In 1962 werd hem door de Katholieke Radio Omroep (KRO) te Hilversum gevraagd haar actualiteitenrubriek op de televisie, “Brandpunt” genaamd, te voorzien van de nodige journalistieke professionaliteit. Hij liep stage bij de rubriek Panorama (BBC) , de gelijknamige rubriek van de Duitse televisie in Hamburg en bij zijn Franse collega’s. Hij zou  dertig jaar voor de  KRO werkzaam blijven in achtereenvolgens de volgende functies:

  • Hoofdredacteur “Brandpunt” (1962-1968 of 1970). In 1965 mocht hij in deze functie een studie Massamedia volgen aan de Universiteit van Syracuse (VS) en tevens achter de schermen kijken bij Amerikaanse zenders.
  • Hoofd Informatieve Programma’s KRO, tevens plaatsvervangend Hoofd TV-dienst KRO (1968 of 1970-1973);
  • Directeur en programmaleider Televisie KRO (1973-1981), vanaf 1978 tevens zitting in het bestuur van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS);
  • Programmacommissaris Televisie binnen de Raad van Beheer van de NOS (1981-1983), tevens lid van het bestuur van de KRO.
  • Directeur Media KRO, verantwoordelijk voor radio, televisie en hoofdredacteur van de bladen “Studio” en “Mikro” (1983-1992).

Nadat hij die functie had neergelegd  bleef hij   tot 1994 adviseur van de nieuw benoemde voorzitter Gerrit Braks en vertegenwoordigde hij de KRO  in tal van besturen. Tijdens en na zijn werkzaamheden bij de KRO vervulde hij daarnaast de volgende functies:

  • Voorzitter van het Katholiek Instituut voor de Massamedia (KIM) te Nijmegen, verbonden aan de Katholieke Universiteit (KUN) aldaar (1983-2003), vanaf de jaren zeventig lid van het bestuur;
  • Vicepresident van het Europees Instituut voor de Media, aanvankelijk gevestigd in Manchester en verbonden aan de Universiteit daar. Nadien werd het instituut dankzij financiële steun van lokale Duitse overheden verzelfstandigd en naar Düsseldorf verplaatst (1984-1998). In deze functie heeft hij analyses gemaakt van de media in tal van Oost-Europese landen, zoals Rusland, Joegoslavië en Moldavië. De rapporten waren bestemd voor de Europese Unie (EU);
  • Adviseur van de Europese mediabisschoppen, sector Engelstalig, onderdeel van de Europese bisschoppenconferentie te Londen (1985-1994);
  • Governor en vicepresident van Miserior, instituut van de katholieke kerk in Duitsland voor ondersteuning van de media in ontwikkelingslanden, te Aken (1987-1992);
  • Medeoprichter en vicevoorzitter van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties te Amsterdam (1988-1995);
  • Docent Vakgroep Communicatiewetenschappen aan de KUN te Nijmegen, in het kader van kennisoverdracht docerend in ontwikkelingen op mediagebied. De titel van zijn reader “Op weg naar de Visuele Heilstaat” was typerend voor de inhoud (1993-1997). Tevens gaf hij omstreeks 2000 colleges als gastdocent aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG);
  • Kroonlid van de Raad voor Cultuur van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCenW) met als speciaal aandachtsveld de media, tevens voorzitter van de Mediacommissie binnen de Raad (1996-2002);
  • Waarnemer in de mediacommissie van  de Raad van Europa voor de nuntiatuur te Straatsburg (1998-2002);
  • Voorzitter van de Adviesraad van het Radio Nederland Training Centrum (RNTC) (2002-2007);
  • Medeoprichter en voorzitter van de Stichting Groep Televisie, die tot taak had de rechten te exploiteren voor producenten en omroepen (2001-2007), anders dan de uitzendrechten.

Naast tal van artikelen en columns in kranten, tijdschriften en verzamelbundels publiceerde hij als schrijver/journalist:

  • "Interview: Vrolijke wenken bij het interview met uitwijdingen en notities uit een voordracht voor het Instituut voor Conflictpsychologie te Leiden", uitgegeven door KRO Externe Kontakten (1971);
  • Essay “Kardinaal Alfrink en de massamedia” in de bundel “Alfrink en de Kerk”, uitgegeven door Ambo (1977);
  • Essay “De Visuele Heilstaat” in de bundel “De Spiegel en de scherven”, uitgegeven door Ambo (1983);
  • “Brandpunt: Een journalistieke doorbraak”, over het ontstaan van televisiejournalistiek in de jaren na 1960, uitgegeven door Boom, Amsterdam (2010).

Richard Schoonhoven is de echtgenoot van Jaco Hoogstraaten. In 1992 is hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Literatuur van en over Richard Schoonhoven kunt u vinden in RUQuest.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over R.H.G. Schoonhoven zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Schoonhoven, Richard’ vindt u het bedoelde materiaal.