Schretlen, Ignace

Archiefnummer: 1409
Archiefnaam: IGSC
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: z.j.

Plaatsingslijst nog niet beschikbaar

"Lijdende vreemdeling. Kruisweg, die voert door het geweten" Aad de Haas, affiche studentenkerk Nijmegen, 1986

Ten geleide
Ignace Schretlen (1952-  ) = Alexander van Es (pseudoniem)
Ignatius Carolus Joseph Maria Schretlen werd geboren in Tilburg op 27 september 1952. Ignace Schretlen was huisarts in Den Bosch. Het contact met de lijdende medemens was wat hem als arts het meest aansprak. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar en auteur. Al vanaf de tekenles op de middelbare school was hij gefascineerd door het lijdensverhaal en de kruiswegstaties, vanaf 1500 in de christelijke kunst verbeeld. Hij bracht een grote collectie bijeen met boeken en publikaties, ook CD’s en DVD’s, over de kruisweg, die in 2019 grotendeels aan het KDC werd overgedragen.
Sinds de verschrikkingen van beide wereldoorlogen verbeelden kunstenaars, componisten, schrijvers, dichters, filmmakers het thema ook los van de traditionele kerkelijke opdrachtgevers. Albert Servaes tekende in 1919 met houtskool een kruisweg die niet in de smaak viel en door Rome werd veroordeeld. Nog na de tweede wereldoorlog werd de kruisweg van Aad de Haas in Wahlwiller (L) verbannen. Het lijden van Christus wordt een metafoor voor het lijden van de mens. Het is een universeel thema geworden dat ook agnostische en atheïstische kunstenaars aanspreekt. De dichtbundel Kruisweg in Flanders Fields (2006) van de Belg Marc Dejonckjeere verplaatste het thema naar het lijden in de loopgraven. Niet alleen oorlogsgeweld is de inspiratie maar alle soorten lijdensthema’s worden hedendaagse passieverhalen: aidsslachtoffers, vrouwenhandel, mensenrechtenschendingen. In 1999 publiceerde Schretlen de dichtbundel Blessure met veertien gedichten en tekeningen over de dood. Als beeldend kunstenaar maakte hij daarna tien kruiswegen. “Ik heb het geloof verloren, maar de liefde voor de kruisweg behouden”. Schretlen gebruikt als beeldfiguren vogels, de angstige mens uit De schreeuw van Edvard Munch en spijkers. Zijn werk gaat over pijn en angst. Ook zijn eigen pijn wordt er in uitgedrukt. Een onterechte beschuldiging door een collega-huisarts, die daarvoor later tuchtrechtelijk werd veroordeeld, heeft hem zwaar getroffen. Door deze zaak en gezondheidsproblemen stopte hij in 2002 als huisarts om nog intensiever met het kruiswegthema bezig te blijven.
Bron: KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over Ignace Schretlen kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over Ignace Schretlen zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Schretlen, I.C.J.M.’ vindt u het bedoelde materiaal.