Wassenaer-Crocini, L.E.M. van

Archiefnummer: 1026
Archiefnaam: WASS
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: 1934-1995

Het archief bevat in hoofdzaak Italiaanse vertalingen van of uit Nederlandse letterkundige publicaties.

Plaatsingslijst (pdf, 278 kB)

Ten geleide
L.E.M. van Wassenaer-Crocini (1903-1996)
Luisa van Wassenaer, geboren Crocini, werd geboren in 1903 te Florence, Italië, alwaar ze  afstudeerde in Italiaanse en Franse taal en letterkunde. Ze trouwde met Jacob Constant Baron van Wassenaer en verhuisde naar Nederhemert in Nederland. Samen hadden ze ten minste twee zonen: Maurits en Jeroen. In 1996 is ze in Ammerzoden, Gelderland overleden.
Na haar debuut in 1949 met de vertaling van twaalf gedichten van Guido Gezelle vertaalde ze poëzie en proza van auteurs als Bertus Aafjes, Martinus Nijhoff, Anton van Wilderode en Maurits Mok en religieuze werken van bijvoorbeeld Bernard Kardinaal Alfrink en Huub Oosterhuis.

Naast deze vertalingen is ze in Italië vooral bekend om haar vertaling van De Nieuwe Katechismus (Il Nuovo Catechismo Olandese), waarvoor ze in 1969 een bijzondere vermelding kreeg van de jury van de ‘Isola d’Elba’, de Italiaanse literatuurprijs.
In 1982 kreeg ze de onderscheiding Cavaliere dell’Ordine al Merito della Repubblica Italiana (Ridder in de Orde van Verdienste van Italië). Het jaar daarna verscheen Florilegio di Poesie Nederlandesi (Olanda e Belgio), een bloemlezing van 100 gedichten van Nederlandse en Vlaamse auteurs. Dit werk geeft een  overzicht van ruim veertig jaar vertalen van poëzie.

Literatuur van en over L.E.M. van Wassenaer-Crocini kunt u vinden in RUQuest.