Wolters, E.

Archiefnummer: 1133
Archiefnaam: WOLE
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: 1954-1999

Plaatsingslijst (pdf, 137 kB)


Ten geleide
E. Wolters (1927-…)
Els Wolters is schrijfster en feministe. Na de oprichtingsvergadering aan de TH Twente in 1968 werd ze lid van de actiegroep ‘Man Vrouw Maatschappij’. Later schreef ze boeken als  Nooit meer Ja en Amen; scherven uit mijn Katholieke jeugd (1985) en Engelenmis (1994). Haar motief was verzet tegen onrecht. Ze rekende hierin af met de machtspositie van de clerus, vooral op het gebied van de sexuele moraal en de tweederangspositie van vrouwen in de rooms-katholieke Kerk. Het was “zieleroof, waarbij het eigen geweten onder curatele staat van Rome en de vrije wil is geketend”.
Ze zette zich ook in voor het doorbreken van katholieke taboes, zo was ze actief rond het oprichten van een monument voor doodgeboren kinderen die in ongewijde grond waren begraven. Dit monument staat in Reutum (Twente). [Zie website begraafplaatsen] Ze was te zien in de reportage die hierover is gemaakt door KRO Kruispunt, de uitzending had 680.000 kijkers en bracht veel teweeg. Ook was Wolters meerdere malen te horen in radioprogramma’s die katholieke taboes en problemen bespraken.
Bron: KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over Els Wolters kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over Els Wolters zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.