Fens, C.W.A.

Archiefnummer: 471
Archiefnaam: FENS
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Verzameling van persoon
Datering: 1955-2011

Inzage van het archief is vrij, voor kopieëren is toestemming vereist.

Plaatsingslijst (pdf, 152 kB)

Kees Fens achter de microfoon in De Vereeniging Nijmegen, ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Kath. Universiteit, 1988

Ten geleide
C.W.A. Fens (1929-2008) = Kees Fens = A.L. Boom
Cornelis Walterus Antonius Fens werd geboren op 18 oktober 1929 in Amsterdam. Zijn middelbare schoolopleiding volgde hij aan het St. Ignatiuscollege in Amsterdam. Hij behaalde in 1948 zijn gymnasium diploma. Daarna volgde hij in de avonduren een studie Nederlands-MO.

Tussen 1959 en 1982 werkte hij als leraar Nederlands.  In 1962 richtte hij met H.U. Jessurun d’Oliveira en J.J. Oversteegen het literair tijdschift Merlyn op. Dit verscheen voor het eerst in november 1962 en werd in 1966 opgeheven. In 1982 werd Fens benoemd tot hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan het instituut Nederlands van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Ook schreef hij literaire kritieken voor De Standaard, De Linie, De Tijd en de Volkskrant. Hij was van huis uit geen academicus, maar wel een begerige lezer.  Omstreeks 1977 hield hij op met recenseren omdat dit volgens hem een “literair circus” geworden was. Hij schreef nog wel essays over literatuur. Soms publiceerde hij onder zijn pseudoniem A.L. Boom. Tevens scheef hij sportcolumns voor de Volkskrant en ging steeds meer over kunst, cultuur en kerkgeschiedenis schrijven. Van gezaghebbend neerlandicus werd hij langzamerhand een inspirerend cultuurhistoricus.

In 1990 ontving hij de PC Hooftprijs voor zijn beschouwend proza. De Katholieke Universiteit Nijmegen benoemde hem in 1994 tot bijzonder hoogleraar en in 2004 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. In 2007 werd hij tijdens het boekenbal benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Na het overlijden van zijn eerste vrouw Leny Lindeman, met wie hij vier kinderen had, hertrouwde hij in 2003 met Uta Janssens-Knorsch. Kees Fens overleed op 14 juni 2008 aan een longziekte.

Literatuur van en over Kees Fens kunt u vinden in RUQuest.
- Biografie in Biografisch portaal van Nederland
- Bibliografische gegevens in het archief nr. 72-76.

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over Kees Fens zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Fens, Kees’ vindt u het bedoelde materiaal.