Confrontatie. Tijdschrift voor RK geloofsverkondiging, geloofsverdediging en geloofsbeleving

Archiefnummer: 1082
Archiefnaam: CONF
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1964-1993

Plaatsingslijst (pdf, 40 kB)

Confrontatie, nr. 343, maart 1994

Ten geleide
Confrontatie. Tijdschrift voor RK geloofsverkondiging, geloofsverdediging en geloofsbeleving (1964-1993)
Het blad Confrontatie ontstond in 1964 onder verontruste conservatieve Limburgse katholieken. Initiatiefnemer was J.W.H. Bongaarts te Tegelen, mede-redacteur S. Asberg te Bloemendaal. Medestanders waren Henri de Greeve, prof. J. van der Ploeg OP, prof. A. Maltha OP, prof. Zacharias OFM Cap.  Er was geen redactieraad en het was onduidelijk wie het blad vertegenwoordigde.
Confrontatie ageerde tegen de veranderingen in de Nederlandse kerkprovincie na het Tweede Vaticaans Concilie. De sympatisanten zagen vooral de trouw aan de leerstellingen van het geloof in gevaar komen. Ze stonden kritisch tegenover de nieuwe Nederlandse Katechismus en vonden de Nederlandse bisschoppen te slap tegenover ‘het modernisme'. De werkwijze (contact met Rome buiten de bisschoppen om) en de stijl (persoonlijke aanvallen) die de groep rond Confrontatie hanteerde riepen afkeer op bij andere richtingen in de Nederlandse Katholieke kerk. Wel ging de groep aanvankelijk de dialoog aan en distantieerde zich van het nog radicalere Michaëllegioen van L. Knuvelder.
In 1968 vond op initiatief van Kardinaal Alfrink een ontmoeting plaats tussen Walter Goddijn OFM, directeur van  het Pastoraal Instituut van de Nederlandse Kerkprovincie (PINK), enkele progressieve katholieken en vertegenwoordigers van Confrontatie. De aanvallen op personen door Confrontatie werden hierbij scherp bekritiseerd. De afspraak voor een tweede gesprek werd door Confrontatie afgezegd.

Het ‘weinig enthousiaste geluid' waarmee het episcopaat de encycliek Humanae vitae van paus Paulus VI begroette, bewoog Confrontatie  tot een steunactie als troost voor de paus, waarvoor 12.000 handtekeningen werden verzameld.
In een telegram aan de paus werd geklaagd over het Pastoraal Concilie van de Nederlandse Kerkprovincie dat niet-representatief zou zijn en dat niet bij voorbaat pauselijke richtlijnen onderschreef. De groep had overigens deelname aan de plenaire vergaderingen afgewezen. Drie geestverwanten (een van hen was de latere kardinaal A.J. Simonis) hadden de uitnodiging wel aangenomen en namen zo afstand tot Confrontatie.
Ook een interview met kardinaal Alfrink in La Stampa, 11-01-1969, dat een verkeerd beeld van de Nederlandse verhoudingen zou geven werd in het telegram aangevallen. Dit zaaien van wantrouwen tegen het episcopaat werkte averechts. Zelfs in Vaticaanse kringen was men niet gecharmeerd van de werkwijze van Confrontatie en sprak het vertrouwen in de kardinaal uit.

Na het Pastoraal Concilie namen de wrijvingen tussen kerkleiding en behoudende groeperingen toe. Na het ontslag van mgr. P. Moors als bisschop van Roermond, eind 1970, begon Confrontatie een brievenactie, weer rechtstreeks aan de paus gericht, voor een ‘goede bisschop van Roermond'. Ook werd in Rome geklaagd over de katechese in de bisdommen Den Bosch en Breda. Er waren zeker Romeinse kringen waar Confrontatie invloed had. Confrontatie ging in 1971 bij monde van P. den Ottolander over tot persoonlijke aanvallen op de bisschoppen, die geen legale ambtsdragers meer zouden zijn. Slechts één van hen rebelleerde niet tegen de paus. In een reactie distantieerde deze bisschop, A. J. Simonis van Rotterdam, zich hiervan. Dit was pijnlijk voor Confrontatie dat hem als een der hunnen had beschouwd.
In 1976 werden de 5000 lezers opgeroepen parochies langs de maatstaf van geloofsgetrouwheid te leggen; 10% vulde het formulier in. Slechts 2 regio's kregen de beoordeling volledig geloofsgetrouw, in 41 regio's was de beoordeling gemengd en 20 werden modernistisch genoemd.

Het blad, nog steeds onder redactie van J. Bongaarts - S. Asberg was in 1969 om gezondheidsredenen gestopt - hield in 1994 op te bestaan. Het ging tot 2003 verder als kwartaalblad onder de naam Kwartana.

Bron: KDC-knipselcollectie

Literatuur van en over Confrontatie kunt u vinden in RUQuest.
Ook: Doctoraalscriptie van Jan P.J. Zijderveld Protest en Confrontatie, een onderzoek naar het ontstaan van de protestbeweging Confrontatie, Nijmegen 1972.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over  Periodieken * Confrontatie  zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Confrontatie’ vindt u het bedoelde materiaal.