Internationale Gebedsunie van Banneux Notre Dame in Nederland

Archiefnummer: 986
Archiefnaam: BANN
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1949-1996

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris

Plaatsingslijst en Rubriekenschema (pdf, 918 kB) vernieuwd mei 2019

Zieken in Banneux, ca. 1980

Ten geleide
Internationale Gebedsunie van Banneux Notre Dame in Nederland (1949-1996)
1. Geschiedenis van de archiefvormer[1]
Nadat te Banneux (België) in 1933 acht keer een Mariaverschijning had plaatsgevonden, groeide dit kleine gehucht langzaam uit tot een bedevaartsplaats. Op de plaats waar de "Maagd der Armen" aan de 11-jarige Mariëtte Beco verscheen, verrees al snel een kapel en de beek waar de kleine Mariëtte haar handen in moest dopen, werd een bron die voorbehouden was aan Maria. Naar haar woorden kwam zij "de zieken verlichten .... voor alle natiën". Vanaf toen kwamen dan ook uit diverse streken en landen (zieken)bedevaarten op gang naar dit "klein Lourdes".
Zo ook in Nederland. Er bleek veel belangstelling te zijn voor een bezoek aan het heiligdom in Banneux.  Mede door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en het ontbreken van kerkelijke erkenning van de verschijningen werd dit echter niet  in officieel georganiseerd verband gedaan. Pas op 4 mei 1951 zag een stichting, die bedevaarten naar Banneux landelijk coördineerde, het levenslicht en droeg de naam Internationale Gebedsunie van Banneux Notre Dame afdeling Nederland. Zij had als doel de boodschap van Banneux bekendheid te geven en bedevaarten te bevorderen. Het nationaal bureau werd gevestigd in Maastricht. Bisschop G. Lemmens van Roermond keurde nog in datzelfde jaar de statuten van de stichting goed en gaf in 1953 eveneens toestemming om onderafdelingen op te richten. Reeds bestaande diocesane comités werden gehandhaafd en waar nodig werden nieuwe opgericht.

Belangrijke taken van het nationaal bureau waren het uitgeven van het tijdschrift Kerk der Armen, later voortgezet als Banneux Magazine, om de bekendheid van (bedevaarten naar) Banneux te vergroten en de coördinatie en organisatie van diverse diocesane bedevaarten. Er werden in ieder bisdom zowel dagbedevaarten georganiseerd als jongerenbedevaarten, kinderbedevaarten, ouderen en  65+ bedevaarten, ziekenbedevaarten (triduüms) en pelgrimages. Om alles correct te laten verlopen rekruteerde het nationale bureau vrijwilligers:  priesters, artsen, brancardiers, verpleegkundigen, verzorgers etc.
Veelvuldig werden mailingen, informatie en brochures rondgestuurd en werd een compleet lesprogramma voor kinderen en jongeren aan scholen aangeboden om zo mensen bekend te maken met de boodschappen van Maria en te interesseren voor (bedevaarten naar) Banneux . 
De stichting had een overkoepelend dagelijks en algemeen bestuur. Hierin nam een afgevaardigde plaats van ieder diocesaan comité. Regionale en nationale activiteiten konden zo het best georganiseerd worden. Ieder bisdom had ook eigen propagandisten die Banneux regionale bekendheid gaven.

Omdat deze organisatiestructuur niet naar behoren functioneerde volgens enkele diocesane comités, werd er met unanieme goedkeuring van de ledenvergadering en de bisschoppenconferentie tot een statutenwijziging besloten.  Per 31 december 1996 werd het nationaal bureau in Maastricht opgeheven en is Banneux Nederland doorgegaan zonder eigen nationaal, uitvoerend bureau. De instelling is echter wel een kerkelijke rechtspersoon gebleven en heeft de vorm gekregen van een vereniging waarvan de leden gevormd worden door de diocesane comités en eventuele andere groeperingen die als lid zijn toegelaten. Ieder lid verzorgt haar eigen bedevaarten zonder overkoepelend orgaan.
Ook het tijdschrift dreigde door het opheffen van het nationaal bureau te vervallen. Gezocht werd naar een oplossing en Banneux Magazine  werd uiteindelijk als onderdeel opgenomen in het periodiek Boodschap aan alle Naties, uitgegeven door Banneux België.

[1] Gebaseerd op: P.Olivers, L.Olivers, Banneux op de voet gevolgd: jubileum-uitgave 1933-1983, (Maastricht, 1982) en P.Olivers, Banneux...hoe en wanneer het allemaal begon (Maastricht, 1988)

2. Basislijst
In het kader van het KDC Archiefontsluitingsproject 1997-2002 is het archief door middel van een basislijst nader ontsloten. In grote lijnen is hierbij uitgegaan van een nauwkeurige beschrijving van de basisdocumenten (de ruggengraat) en een meer globale, trefwoordachtige beschrijving van de overige documenten.
Rubriek 1 bevat stukken met betrekking tot de bestuursvormen (dagelijks en algemeen bestuur).
Rubriek 2 bevat andere basisdocumenten (stukken met betrekking tot de statuten).
Rubriek 3 bevat stukken met betrekking tot de organisatie van bedevaarten (triduüms, dagbedevaarten, jongerenbedevaarten etc.).
Rubriek 4 bevat de overige documenten.

Literatuur van en over de Internationale Gebedsunie van Banneux kunt u vinden in RUQuest.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over Bedevaarten * België zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Banneux Nederland’ vindt u het bedoelde materiaal.