Stichting Kerk Hardop
Archiefnummer: 1033
Archiefnaam: KEHA
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: (1991) 1994-2001
Ten geleide
Stichting Kerk Hardop ((1991) 1994-2001)
In 1995 werd in Duitsland en Oostenrijk onder het motto "Wir sind Kirche" een z.g. ‘Kirchenvolksbegehren' georganiseerd, een peiling onder het kerkvolk. In navolging hiervan werd een jaar later in Nederland hetzelfde initiatief genomen. Veel andere landen volgden. De Stichting Kerk Hardop legde dezelfde punten voor als in de twee genoemde landen: gelijkwaardigheid van man en vrouw en medezeggenschap bij bisschopsbenoemingen, toelating van vrouwen tot het ambt, celibaat als vrije keuze, positieve houding tegenover seksualiteit, een bevrijdende en bemoedigende boodschap van de kerk. In Duitsland hadden 1,8 miljoen en in Oostenrijk 500.000 mensen hier hun handtekening aan gegeven. De Stichting wilde niet van een referendum spreken, omdat in de kerk geen sprake is van democratie, maar noemde het een uitspraak van het kerkvolk om de zelfcensuur af te schudden. Marktonderzoek toonde aan dat 70 tot 80% van de katholieken de stellingen onderschreef. De bisschoppen waren bang dat de actie de polarisatie weer zou aanwakkeren.
Kerk Hardop was nauw verwant aan de Acht Meibeweging. [Zie het KDC-archief van de Stichting Acht Mei Beweging.] Voorzitter was Henk Baars, secretaris was Corrie Wolters. Dat de respons in Nederland niet groot was - na een jaar waren 15.651 handtekeningen verzameld - kan verklaard worden doordat veel geestverwanten al eerder de kerk hadden verlaten. Ook was de kritiek - die het episcopaat dankbaar onderschreef - dat de stellingen te beperkt waren, dat het tijdstip te laat was en dat er belangrijker problemen voor de kerk bestonden. In oktober 1997 werden in Rome de mondiaal verzamelde handtekeningen van de International Movement 'We Are Church' (IMWAC) in ontvangst genomen door een assistent van kardinaal Sodano. Antwoord kwam er natuurlijk niet.
Bron: KDC-Knipselcollectie
Literatuur van en over Kerk Hardop kunt u vinden in RUQuest.
KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over Kerk Hardop zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.
KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Kerk Hardop’ vindt u het bedoelde materiaal.