Boom, L.J.M. van den

Archiefnummer: 314
Archiefnaam: BOOM
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: 1934-1951

Het archief bevat stukken van de Missie Inter Academiale, Federatie van RK Studenten-Missieclubs in Nederland (MIA) en een onderafdeling hiervan, de Academische Leken Missie Actie (ALMA) die opgericht werd (1946) door M. Dorren. Pater Gregorius was moderator van de MIA. Het doel van de ALMA was om academisch gevormde leken uit te zenden naar de missiegebieden om daar de missionarissen te steunen bij de uitbreiding van het RK geloof.

Plaatsingslijst (pdf, 52 kB)

L.J.M. van den Boom

Ten geleide
Lambertus Johannes Maria van den Boom = Gregorius OFM. Cap. = Gregorius van Breda (1901-1985)
Van den Boom werd in Breda geboren. Hij trad in 1920 in in een capucijner klooster, onder de naam Gregorius. [dr. Gregorius OFM. Cap] en werd in 1927 tot priester gewijd. In de stukken van het archief wordt enkel de naam Gregorius gebruikt en niet zijn familienaam Van den Boom. Hij publiceerde ook onder de naam Gregorius van Breda.
Hij studeerde aan de universiteiten van Münster en Wenen missiekunde, vergelijkende godsdienstwetenschap en volkskunde. In Wenen promoveerde hij in 1933 in de godsdienstwetenschap. Hij doceerde culturele antropologie aan de Katholieke Leergangen in Tilburg van 1940 tot 1968 en had een leeropdracht aan het Theologiecentrum der Capucijnen te Udenhout van 1935 tot 1960. Eveneens heeft hij les gegeven aan het vormingscentrum "De Graal" te Ubbergen en aan het opleidingscentrum der Minderbroeders in Maastricht.
In 1941 richtte Van den Boom een opleidingscentrum voor missionarissen voor werk in Nederlands-Indië op in 's-Hertogenbosch.

Literatuur van en over Gregorius OFM. Cap. of Gregorius van Breda kunt u vinden in RUQuest.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over L.J.M. van den Boom zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Boom, L.J.M. van den’ vindt u het bedoelde materiaal.