Kors, J.A.A.M.

Archiefnummer: 456
Archiefnaam: KORS
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: 1946-1959

De archivalia bevatten uitsluitend correspondentie over en teksten van het KRO-radioprogramma "Apologetische rubriek".

Plaatsingslijst (pdf, 33 kB)

Voorzitter Prof. J.A. Kors tijdens de eerste KRO-TV-uitzending, oktober 1951.

Ten geleide
J.A.A.M. Kors (1885-1966) = Benedictus OP = J.B. Kors OP
Joannes Augustinus Alphonsus Maria Kors werd op 14 september 1885 geboren te Boxtel. Op 23 september 1903 trad hij toe tot de Orde der Dominicanen. Zijn kloosternaam luidde Benedictus. Op 15 augustus 1910 werd hij priester gewijd. In 1916 promoveerde hij tot doctor in de theologie. Op basis van zijn dissertatie publiceerde hij het boek La Justice Primitive et le Péché Originel d'Après S. Thomas (1922). In 1923 werd hij hoogleraar in de dogmatische theologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, waarvan hij van 1934 tot 1935 rector magnificus was. In 1932 werd hem de titel van magister in de theologie verleend. Kors publiceerde onder de naam J.B. Kors (OP).
Van 1928 tot 1940 was hij voorzitter van het bestuur van de RK Vredesbond, lid van het Thijmgenootschap en lid van de Union de Malines d'Etudes Sociales.
In 1945 nam hij ontslag als hoogleraar wegens zijn benoeming tot voorzitter van de Katholieke Radio Omroep (KRO). Hij werd tevens hoofdredacteur van de Katholieke Radio- en Televisiegids. Voor de KRO verzorgde Kors het radioprogramma "De apologetische rubriek". In 1959 werd hij voorzitter van de UNDA, de internationale organisatie voor radio en televisie, waarvan hij na zijn aftreden in 1959 ere-voorzitter werd.

Literatuur van en over J.B. Kors kunt u vinden in RUQuest.
- Biografie via Biografisch portaal van Nederland

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over J.A.A.M. Kors zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Kors, J.A.A.M.’ vindt u het bedoelde materiaal.