Pinxter, P.J.C.A.

Archiefnummer: 458
Archiefnaam: PINX
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: 1944-1966

Het archief handelt uitsluitend over zijn tijd als jezuïet.

Plaatsingslijst (pdf, 144 kB)


Ten geleide
P.J.C.A. Pinxter SJ (1918-1996)
Pieter Johan Conraad Adrianus Pinxter werd geboren in 1918. Hij trad in bij de jezuïeten, werd in 1955 tot priester gewijd maar is later uitgetreden. Hij was leraar wiskunde aan onder andere het Sint Ignatiuscollege te Amsterdam. Hij was lid van Pax Romana, van de Nederlandse vereniging voor logica en wijsbegeerte der exacte wetenschappen, van het Thijmgenootschap afdeling Wis- en Natuurkunde en stond in relatie met Opus Dei. Ook was hij bibliothecaris van de TH Eindhoven en lid van de Bibliotheekraad en van andere landelijke bilbliotheekorganisaties.
Pinxter had veel belangstelling voor lekeninstituten, zowel in binnen- als buitenland. Verder was hij lid van de Niels Stensen-stichting, genoemd naar de natuurkundige en priester Niels Stensen, die leefde in de zeventiende eeuw te Kopenhagen. Pinxter heeft geprobeerd een Niels Stensen-comité in Nijmegen op te richten.

Literatuur van en over P.J.C.A. Pinxter kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Knipselcollectie De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over P.J.C.A. Pinxter zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Pinxter, P.J.C.A.’ vindt u het bedoelde materiaal.