Peters, Herman

Archiefnummer: 1280
Archiefnaam: PETH
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Verzameling van persoon
Datering: 1993-2010

Plaatsingslijst nog niet beschikbaar

Ten geleide
Herman Peters (1952-…)
Herman Peters was pastoor in Sneek en Dokkum (1984-1994) en daarna gastenpastor in Wittem. De Bonifatiuskapel in Dokkum, die in 1934 gebouwd werd door Titus Brandsma en in verval raakte, werd tijdens Peters’ pastoraat gerenoveerd. De genezing van een kind dat ondergedompeld was in de Bonifatiusbron maakte diepe indruk op hem. Hoewel hij er nuchter tegenover bleef staan kwam, na een artikel in de Telegraaf, een stroom van pelgrims op gang. Op verzoek van bisschop Möller van Groningen ging hij een logboek bijhouden van genezingen. Voor Peters was het eigenlijke wonder de ontmoeting met kwetsbare mensen. In het jaar 2001 was het aantal bezoekers 250.000.

In Wittem werkte hij op de achtergrond als gastenpastor in het Redemptoristenklooster. Hij sprak met bezoekers en genas veel van hen door middel van handoplegging en gebed, vooral van angstcomplexen. Een ontmoeting met Leo Geleijnse, die in een ‘Jappenkamp’ had gezeten, leidde tot contacten met de Japanse kardinaal Peter Seiichi Shirayanagi (1928-2009) uit Tokio die het opnam voor slachtoffers van de Japanse oorlogvoering, soldaten, dwangarbeiders en de z.g. ‘troostmeisjes’ die als seksslavinnen moesten werken. Als kardinaal van Tokio had deze goede contacten met wereldleiders en maakte verzoeningsreizen naar Korea, China en de Phillipijnen. Via de stichting Sakura, die de belangen behartigt van de kinderen met Japanse vaders uit de bezetting van Nederlands Indië, had Peters veel contact met de kardinaal. Zo raakte hij ook betrokken bij de Stichting Japanse Ereschulden. In 1997 ontmoette Peters kardinaal Shirayanagi in Nederland waar hij in een toespraak excuses aanbood aan de slachtoffers van Japans oorlogsgeweld en onrecht. Rond het jaar 2000 bemiddelde de kardinaal in het bloedige conflict op de Molukken. Hij bezocht Indonesië om met leiders van christenen en moslims te praten.
Bron: KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over Herman Peters kunt u vinden in RUQuest. Zoek op titel: Uit liefde voor Bonifatius en Dokkum en de mensen die er wonen... : persoonlijke ervaringen rond de Bonifatiusbron, Dokkum, 1993
en: Met Bonifatius op weg naar 2000, Dokkum, 1993

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over Herman Peters zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Peters, Herman’ vindt u het bedoelde materiaal.