Manning, A.F.M.F.

Archiefnummer: 766

Archiefnaam: MANN
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1936-1992

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris

Plaatsingslijst (pdf, 357 kB)

A.F. Manning, z.j.

Ten geleide
A.F.M.F. Manning (1929-1991)
Adrianus Franciscus Mathilde Florentine Manning werd geboren te Princenhage op 10 juli 1929 en overleed te Berg en Dal op 6 november 1991.
Hij behaalde zijn eindexamen gymnasium in 1947 aan het O.L. Vrouwelyceum te Breda. Van 1947-1952 studeerde hij geschiedenis en Nederlands aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1956 promoveerde hij aldaar op de dissertatie De betekenis van Mgr. C.R.A. van Bommel voor de noordelijke Nederlanden. Van Bommel (1790-1852) was bisschop van Luik toen Nederland nog onder dit bisdom viel. Hij richtte in Nederland seminaries op.

Na zijn afstuderen was hij achtereenvolgens leraar Nederlands en/of geschiedenis aan de St.Montfort HBS te Rotterdam-Zuid (1952), de RK HBS Mgr. Zwijsencollege te Veghel (1953-1961; vanaf 1958 was hij daar tevens onderdirecteur), de Katholieke Middelbare Handelsavondschool te Veghel (vanaf 1957) en de Katholieke Leergangen te Tilburg, MO-opleiding geschiedenis (1956-1972).
Op 1 december 1961 werd hij benoemd tot hoogleraar wereldgeschiedenis der twintigste eeuw aan de Kath. Universiteit Nijmegen, later gewijzigd in nieuwe geschiedenis na 1870 en nieuwste geschiedenis. Hij was in Nijmegen de opvolger in deze vakken van L.J. Rogier. Tijdens zijn hoogleraarschap vervulde Manning diverse bestuurs- en commissiefuncties op universitair, nationaal en internationaal niveau.
Hij was mede-oprichter van het Katholiek Documentatie Centrum (KDC). Verder was hij als bestuurslid betrokken bij het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD), de Rijkscommissie voor Vaderlandse Geschiedenis (RCVG), de Nederlandse Organisatie voor Zuiver Wetenschappelijk Onderzoek (ZWO)en de stichting Centrum Parlementaire Geschiedenis (CPG).

Manning publiceerde op een breed terrein. Hij was geen historicus van de theorie maar legde de nadruk op archiefonderzoek. De plaats van de katholieken in de Nederlandse samenleving onderzocht hij niet uit het gezichtspunt van emancipatie, zoals vóór hem, maar nuchter en genuanceerd. Een ander thema was de Nederlandse buitenlandse politiek in de oorlogsjaren. Hij schreef o.a. Documenten betreffende de buitenlandse politiek van Nederland 1940-1945; Zestig jaar KRO. Uit de geschiedenis van een omroep; Op zoek naar het Alledaagse Vaderland; Mensen en situaties. Scènes uit het Katholiek leven in de 19de en 20e eeuw.
Hij was redactielid van o.m. Onze Jaren 1945-1970 en het herdenkingsboek Katholieke Universiteit Nijmegen 1923-1973.

Literatuur van en over A.F. Manning kunt u vinden in RUQuest.
- Bibliografie in Bibliografieën Katholiek Documentatie Centrum.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over A.F. Manning zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Manning, A.F.’ vindt u het bedoelde materiaal.