Tellegen, F.P.A.

Archiefnummer: 52
Archiefnaam: TELL
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1920-1971

Het archief bevat lezingen voor de Katholieke Actie.

Plaatsingslijst (pdf, 132 kB)

F.P.A. Tellegen tijdens het Pastoraal Concilie in Noordwijkerhout (1968-1970)

Ten geleide
F.P.A. Tellegen (1904-1985)
Franciscus Phillippus A. Tellegen werd geboren op 2 oktober 1904 te Zwolle. Hij studeerde aan de Technische Hogeschool te Delft waar hij promoveerde in de technische wetenschappen in 1935. Daarna studeerde hij theologie en wijsbegeerte. In zijn werk stond de filosofie in dienst van de wetenschap. Van 1929 tot 1938 was hij hoofdassistent aan de Technische Hogeschool te Delft.
Van 1945 tot 1958 was hij landelijk voorzitter van de Katholieke Actie, de meeste lezingen uit dit archief staan hiermee in verband. [Zie ook het archief van het Landelijk Centrum van de Katholieke Actie] In 1953 werd hij vanwege de Radboudstichting benoemd tot bijzonder hoogleraar in de Thomistische Wijsbegeerte aan de Technische Hogeschool te Delft. Over de beginselen van de Thomistische Wijsbegeerte schreef hij de studie De gemeenschap. In 1958 werd hij hoogleraar aan de Technische Hogeschool te Eindhoven. Vóór die tijd was hij ook Curator van de Economische Hogeschool te Tilburg. Hij was lid van de Stichting Centraal Fonds voor Katholiek Hoger Onderwijs. Zijn lijfspreuk was "Al wroetende kom ik er door".
Tellegen overleed op 28 maart 1985 te Oss.

Literatuur van en over F.Ph.A. Tellegen kunt u vinden in RUQuest.
- Bibliografie in KDC-Knipselcollectie.

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over F.P.A. Tellegen zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Tellegen, F.P.A.’ vindt u het bedoelde materiaal.