Nuyens, W.J.F.

Archiefnummer: 1086
Archiefnaam: NUYW
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: 1846-1909

Plaatsingslijst (pdf, 32 kB)

W.J.F. Nuyens (1823-1894)

Ten geleide
W.J.F. Nuyens (1823-1894)
Willem Jan Frans Nuyens werd geboren op 18 augustus 1823 te Avenhorn, bij Hoorn (NH). Hij studeerde medicijnen aan de Universiteit van Utrecht en had een drukke dokterspraktijk in Westwoud. Daarnaast vond hij tijd voor intensieve beoefening van de geschiedenis, waar zijn eigenlijke belangstelling lag. Aangemoedigd door zijn goede vriend J.A. Alberdingk Thijm werd hij de belangrijkste historicus van het katholieke volksdeel. Hij maakte de vaderlandse geschiedenis vrij van het exclusieve eng-Hollands Calvinistisch perspectief en beschreef als eerste de vrijheidsstrijd tegen Spanje en het onstaan van de natie vanuit katholiek standpunt (Geschiedenis der Nederlandsche beroerten in de XVIe eeuw, 1865-1870). Nuyens heeft veel gepubliceerd, waaronder de 5-delige Geschiedenis des Nederlandschen volks, van de vroegste tijden tot op onze dagen. Samen met H.J.A.M. Schaepman was hij oprichter en redacteur van het tijdschrift De Wachter, later Onze wachter.

Nuyens overleed te Westwoud op 8 december 1894. Katholiek Nederland bracht geld bijeen voor een koperen gedenkplaat ‘Aan den katholieken geschiedschrijver, Dr. Willem J.F. Nuyens’ in de parochiekerk van Westwoud. Zie de afbeelding bij het archief van de Stichting Het Nuyensfonds. Bij de onthulling sprak Schaepman over zijn betekenis voor de emancipatie van katholiek Nederland: “Wat waren wij in zijn jeugd, wij katholieken van Nederland? Een menigte brave lieden verspreid en verstrooid zonder eigenlijke verbinding, zonder samenhang, Nederlanders zonder waarachtig Nederlanderschap. Niet door onze schuld. Maar het feit was er. […] De man die ons […] gezegd heeft [wie wij waren] was Nuyens.”
Bron: KDC-knipselcollectie

Literatuur van en over W.J.F. Nuyens kunt u vinden in RUQuest.
- Bibliografie in Bibliografieën Katholiek Documentatie Centrum en KDC-Knipselcollectie
- Biografie in Biografisch portaal van Nederland

KDC – Knipselcollectie De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over W.J.F. Nuyens zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Nuyens, W.J.F.’ vindt u het bedoelde materiaal.