Hoefnagels, H.J.M.

Archiefnummer: 455
Archiefnaam: HOEF
Sector: Stands- en vakorganisaties
Soort archief: Verzameling
Datering: 1951-2004

De verzameling  betreft artikelen uit kranten en tijdschriften, bijeengebracht ten behoeve van colleges in de normatieve maatschappijleer. De artikelen handelen over de sociaal-economische politiek van overheid, vakbonden en ondernemers in Nederland, België en West-Duitsland.

Plaatsingslijst (pdf, 336 kB) verbeterd maart 2020

H.J.M. Hoegnagels (1922-1990)

Ten geleide
H.J.M. Hoefnagels SJ (1922-1990)
Harry Hoefnagels studeerde sociologie in Leuven en promoveerde in Parijs. Hij was hoogleraar sociologie en normatieve maatschappijleer aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zijn artikel uit 1961 Nederland een sociaal paradijs? in de Sociologische Gids was een steen in de schijnbaar stille vijver van de Nederlandse sociale verhoudingen. Het verscheen aan het begin van een tijd van sociale onvrede, die culmineerde in het stakingsjaar 1970. Hoefnagels kwam op voor de nog ondergeschikte positie van de arbeiders. Hij kreeg steeds meer kritiek op de vakbeweging die niet verder keek dan belangenbehartiging en loononderhandelingen. Hoefnagels kwam tot radicale standpunten over de inrichting van de maatschappij waar de factor arbeid sluitpost is en de consument evenals de arbeider in dienst staat van de produktie. Hij noemde zich lid van de Sociëteit van Jesus en neo-marxist. Hij zag ook in dat de economische groei niet eindeloos door kan gaan en moet leiden tot uitputting van de natuurlijke hulpbronnen. In feite streefde hij naar een socialistische maatschappij. 
Bron: KDC - Knipselcollectie

Literatuur van en over H. Hoefnagels kunt u vinden in RUQuest.
- Bibliografie: Bibliografieën Katholiek Documentatie Centrum

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over H.J.M. Hoefnagels zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Hoefnagels, H.J.M.’ vindt u het bedoelde materiaal.