Kim van der Sanden

Student Kim van der Sanden vertelt haar ervaringen over de overgang van het hbo naar de universiteit
Het mooie is dat de pre-masterklas een mix van verschillende achtergronden is, waardoor je elkaar aanvult en ondersteunt.
Naam
Kim van der Sanden
Vooropleiding
Fysiotherapie

Kim is na haar hbo-opleiding Fysiotherapie een pre-master gaan volgen. Hierna start ze met de master Biomedical Sciences.

Waarom ben je na je hbo een master gaan volgen? 

Ik koos voor het volgen van een master na mijn HBO omdat ik perspectieven na mijn HBO-bachelor te praktisch vond. Ik wilde graag meer fundamenteel aan de slag. Ik was tijdens mijn HBO-bachelor altijd op zoek naar de 'waarom?' achter het handelen en wilde graag zo evidence-based mogelijk handelen. Dit viel mij tegen tijdens mijn HBO en bij het werk waar ik voor heb gestudeerd, waardoor ik me heb aangemeld voor de pre-master.

Hoe vind je de overstap van het hbo naar wo? 

Ik verhuisde naar een vreemde stad, een nieuwe school, maar tijdens de opleiding voelde ik me niet alleen. Ik had vanaf het begin te maken met betrokken mensen om me heen die me begeleiden waar nodig. Verder heb je nog betrokken professoren die tijdens en buiten de lessen open staan voor vragen. Dan had ik nog mijn medestudenten, ook zij kwamen veelal van een HBO studie en liepen tegen dezelfde dingen aan als ik. Het mooie is dat de pre-masterklas een mix van verschillende achtergronden is waardoor je elkaar aanvult en ondersteunt.

Hoe ervaar je het niveau van de pre-master? 

Na de zomervakantie startte ik met het volgen van de eerste lessen. Nu was het binnen sommige minoren zo dat je een soort van warming-up week of weken volgt, maar het tempo lag al vrij snel op een snelheid passend bij universitaire opleidingen en zal ook niet vaak wat minder snel gaan. Dit vereist dus zelfstandigheid en goed plannen. Toen ik dit onder de knie had en ook gewend was geraakt aan de hoeveelheid voorbereiding die sommige vakken vragen, had ik nog te maken met de moeilijkheidsgraad. Omdat ik niet de bachelor biomedische wetenschappen hebt gedaan, miste ik kennis, daar is deze pre-master voor opgesteld, om dit in te halen. Toch merkte ik tijdens het volgen van de vakken dat ik nog wat kennishiaten had. De moeilijkheidsgraad van de vakken is direct afhankelijk van hoe grondig en wanneer ik de kennishiaten bijspijkerde. Ook hier kwam zelfstandigheid en planning bij kijken.

Wat spreekt je het meest aan van de universiteit en waarom?

Ik koos voor de Radboud universiteit in plaats van andere Nederlandse universiteiten omdat ik Nijmegen een leuke stad vind en vrienden hier fijne studieervaringen hebben gehad. Die positieve verhalen hoorde ik bijvoorbeeld een stuk minder over mijn HBO opleiding. Ik wil ook in Nijmegen settelen, dus dat ik hier een (pre-)master vond die bij mij paste, was een kers op de taart.

Welke master ga je na de pre-master volgen? En wat wil je gaan doen met die master op zak?

Ik ga de master in Biomedical Sciences volgen na mijn pre-master met de specialisatie in Medical Neuroscience. Wanneer ik mijn master heb behaald zie ik mij onderzoek doen naar neurologische ontwikkelingsstoornissen (o.a. ADHD) in vrouwen, want binnen deze tak is de vrouw-specifieke kennis summier. Ook zie ik mezelf onderzoek doen naar zowel vroeg-diagnostiek als prognostiek van neuromusculaire aandoeningen (o.a. spierziektes).