Voor de buitenlandminor in het tweede jaar van de Bachelor Islamstudies kunnen studenten kiezen uit Rabat of Caïro hetgeen ook het Arabisch beïnvloedt. In Marokko spreekt men namelijk een ander dialect dan in Egypte.
"Eigenlijk lag mijn keuze op Rabat. Het leek me veiliger dan Egypte en met het oog op de toekomst, er wonen veel Marokkanen in Nederland waardoor Marokkaans Arabisch logischer klonk, leek het ook een praktischere keuze. Ik was ook nog nooit buiten Europa op reis geweest. Maar al snel bleek dat de rest van mijn studiegenoten liever naar Caïro wilden gaan en ik wilde liever niet alleen naar Rabat.
Egyptisch Arabisch bleek na wat overleg met medestudenten en docenten een betere keuze. Het is een dialect wat meer wijdverspreid wordt gesproken. Uiteindelijk heb ik dus de keuze voor Caïro gemaakt en daar heb ik geen spijt van gehad. Met drie studenten vertrokken we en met een vriendin heb ik samengewoond in Zamalek, de wijk waarin het Nederlands Vlaamsch instituut ligt. We hadden echt een goede klik en het was heel leuk en gezellig. Het voelde echt als thuis.
Om deze minor te mogen doen, moeten studenten in Nijmegen Arabisch 1, 2 en 3 hebben afgrond, inclusief de taalminor Arabisch. ‘Ik had mezelf nog voorgenomen om me extra voor te bereiden maar dat kwam er door tentamens niet meer van. Je wordt meteen in het diepe gegooid met het spreken, lezen en schrijven. Eerst dacht ik; hoe ga ik dit ooit doen?! Maar langzaamaan merk je dat je woordenschat groter wordt. Je knoopt gesprekjes aan met taxichauffeurs en mensen vinden het geweldig als je hen in het Arabisch aanspreekt of antwoord. Mensen worden er blij en vrolijk van. Vantevoren had ik verwacht dat mensen wat nors of negatief tegenover westerlingen zouden staan, maar iedereen was juist super vriendelijk en ik voelde me juist vaak veilig.’
‘In onze vrije tijd maakten we voornamelijk tripjes binnen Cairo. We deden alle belangrijke plekken aan zoals het Nationaal Museum en de piramides. Mijn ouders zijn ook nog langs geweest en dat was heel leuk, omdat het voor hen 20 jaar geleden was dat ze in Egypte waren geweest. Sindsdien is er zoveel veranderd, het is een stuk moderner maar ook een stuk drukker geworden. Dat vond ik soms wel pittig, de drukte van mensen en het verkeer. De mensen zelf en de cultuur zijn me wel 100% meegevallen. Het was wel jammer dat ik tijdens het paardrijden in de woestijn mijn mobiel ben verloren!’
En is deze buitenlandminor nu aan te raden? Volgens Laurence zeker! ‘In een relatief korte tijd van drie maanden merk ik echt dat ik verbeterd ben op het vlak van Arabisch. Ik ben gegroeid in mijn studie, dus deze minor is zeker een aanrader. Maar ik ben ook gegroeid als persoon door de stap te zetten om naar het buitenland te gaan. Op dit moment probeer ik mijn Arabisch wel op peil te houden, maar dat is lastig omdat je er niet meer zo actief mee bezig bent. Ik heb wel een boek gekocht waar ik me mee bezig wil houden en misschien ga ik een talencursus bij MSV Nijmegen volgen (Moslim Studentenvereniging Nijmegen)."