Leraar Geschiedenis worden doe je aan de Radboud Universiteit
Ben je gepassioneerd over geschiedenis en wil je jouw kennis en enthousiasme over dit vak dagelijks overbrengen aan jongeren? Dan is de opleiding tot geschiedenisdocent de perfecte keuze voor jou! Zet je fascinatie voor het verleden om in een inspirerende en betekenisvolle carrière als leraar geschiedenis, en begeleid leerlingen in het ontdekken van de verhalen die onze wereld gevormd hebben.
Waarom leraar geschiedenis worden?
Als docent geschiedenis kun je een blijvende impact maken op het leven van leerlingen. Door hen te begeleiden in het begrijpen van het verleden, geef je ze waardevolle inzichten in de wereld van vandaag en morgen. Je leert hen kritisch na te denken over gebeurtenissen, verbanden te zien en historische lessen toe te passen op actuele vraagstukken. Zo draag je bij aan hun vorming als bewuste en betrokken burgers die de toekomst kunnen vormgeven met kennis en inzicht.
Lesbevoegdheid leraar geschiedenis
Om les te mogen geven op een middelbare school of in het vervolgonderwijs, is een lesbevoegdheid vereist. Bij de Radboud Universiteit kun je zowel een eerstegraads als tweedegraads lesbevoegdheid behalen.
Eerstegraads bevoegdheid
Met een eerstegraads lesbevoegdheid ben je bevoegd om les te geven in alle klassen van het voortgezet onderwijs, inclusief het vmbo, en de bovenbouw van havo en vwo. Deze bevoegdheid bied je een diepere kennis van de vakinhoud en pedagogische technieken, waardoor je beter bent toegerust voor complexe onderwijssituaties en waarmee je je vakdidactische vaardigheden versterkt. Het behalen van een educatieve master leidt tot een eerstegraads lesbevoegdheid.
Tweedegraads bevoegdheid
Met een tweedegraads lesbevoegdheid kun je lesgeven op het vmbo, in de onderbouw van havo en vwo, en in het mbo. Deze bevoegdheid stelt je in staat om de basisprincipes van je vak over te brengen en leerlingen voor te bereiden op hun verdere studie. Door een educatieve minor of module af te ronden, verkrijg je een tweedegraads lesbevoegdheid.
Dit doe je als leraar geschiedenis
Als docent geschiedenis heb je een aantal specifieke eigenschappen nodig om effectief les te geven. Veel van deze kwaliteiten ontwikkel je tijdens de opleiding.
- Je sterke didactische vaardigheden stellen je in staat om complexe historische gebeurtenissen en concepten op een duidelijke en begrijpelijke manier uit te leggen, zodat leerlingen verbanden kunnen leggen tussen het verleden en het heden.
- Met enthousiasme en passie draag je jouw liefde voor geschiedenis moeiteloos over op leerlingen, waardoor zij meer interesse krijgen in het vak.
- Je helpt leerlingen om kritisch na te denken over historische bronnen en gebeurtenissen, en om verschillende perspectieven te begrijpen.
- Je kunt duidelijk en doelgericht communiceren met leerlingen, ouders en collega’s, en je begrijpt de leerbehoeften van je leerlingen.
- Je ontwikkelt boeiende en interactieve lesmethoden die leerlingen uitdagen om actief deel te nemen aan de les en om dieper na te denken over historische thema’s.
- Je kunt goed omgaan met tijd en deadlines, en je organiseert lessen, toetsen en projecten die het leerproces ondersteunen.
- Je bent geduldig en flexibel en past je lessen aan op verschillende leerstijlen en niveaus, en je begeleidt leerlingen met uiteenlopende behoeften en achtergronden.
Universitaire lerarenopleidingen voor het vak Geschiedenis
Je overweegt een lerarenopleiding voor het vak Geschiedenis, maar welke opleiding sluit het beste aan bij jouw situatie? De Radboud Universiteit biedt diverse trajecten die aansluiten op jouw persoonlijke behoeften en doelen. Ontdek hieronder de verschillende opties om docent geschiedenis te worden.
Educatieve Minor/Module Geschiedenis (1 semester, 30 EC)
De educatieve minor biedt de snelste weg naar het leraarschap. Je volgt deze minor tijdens je bacheloropleiding, of als module na je bachelor. In een half jaar ervaar je of het leraarschap bij je past. Je ontwikkelt vaardigheden in leiderschap, presentatie en effectieve communicatie. Na afronding heb je je tweedegraads bevoegdheid behaald en kun je direct lesgeven.
Educatieve Master Geschiedenis (4 semesters, 120 EC)
Na je bachelor kun je een masteropleiding volgen die leidt tot een eerstegraads lesbevoegdheid. De tweejarige Educatieve Master Geschiedenis combineert vakinhoud, didactiek en praktijkervaring, zodat je wordt opgeleid tot een docent van academisch niveau en tegelijkertijd je vakmastertitel behaalt.
Educatieve Master Geschiedenis (2 semesters, 60 EC)
Heb je al een vakmaster afgerond? Dan kun je in één jaar een lerarenopleiding Geschiedenis op masterniveau volgen. Tijdens deze eenjarige educatieve master vergaar je de didactische kennis die nodig is om een eerstegraads docent te worden. Deze opleiding is ook in deeltijd te volgen.
Salaris leraar geschiedenis
Het startsalaris voor een docent geschiedenis varieert doorgaans tussen de € 2800 en € 5000 bruto per maand, afhankelijk van je opleiding, lesbevoegdheid en werkervaring. Deze bedragen zijn indicatief en kunnen verschillen. Leraren met extra verantwoordelijkheden of specialisaties kunnen een hoger salaris verwachten. Daarnaast bieden veel onderwijsinstellingen aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarsuitkering, opleidingsmogelijkheden en een pensioenregeling.