Leraar Wiskunde worden doe je aan de Radboud Universiteit
Wiskunde is de taal van het universum en als wiskundeleraar geef je jongeren het eerste contactmoment om hiermee in aanraking te komen. En je helpt hen niet alleen cijfers en formules te begrijpen; maar ook zelfvertrouwen te ontwikkelen en doorzettingsvermogen te tonen!
Waarom Wiskunde leraar worden?
Wiskunde is overal om ons heen: van de patronen in de natuur tot de technologie die we dagelijks gebruiken. Als wiskundeleraar kun je laten zien hoe wiskunde niet alleen theoretisch is, maar ook praktisch en relevant voor het dagelijks leven. Je inspireert nieuwsgierigheid en kritisch denken, vaardigheden die essentieel zijn in onze snel veranderende wereld. Het moment waarop een leerling een lastig concept eindelijk begrijpt en het 'aha-moment' beleeft, is onbetaalbaar.
Lesbevoegdheid Wiskunde
Als je als docent aan de slag wilt op een middelbare school, heb je een lesbevoegdheid wiskunde nodig. Het is er in twee varianten; de 1e-graads of 2e-graads bevoegdheid. Beide typen bevoegdheid zijn te behalen aan de Radboud Universiteit, in diverse trajecten.
Eerstegraads lesbevoegdheid Wiskunde
Met een eerstegraads lesbevoegdheid wiskunde mag je aan de slag in alle klassen op de middelbare school; zowel onder- als bovenbouw, van klas 1 t/m 6 in alle niveaus. Behalve middelbare scholen kun je ook terecht in het beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en praktijkonderwijs. Je haalt je eerstegraads lesbevoegdheid wanneer je een lerarenopleiding op masterniveau volgt.
Tweedegraads lesbevoegdheid Wiskunde
Als je voor een tweedegraads lesbevoegdheid gaat, mag je lesgeven in de onderbouw van havo en vwo, alle klassen van het vmbo, en in sommige vormen van beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en praktijkonderwijs. Je tweedegraads lesbevoegdheid kun je in een korter traject dan de master halen, bijvoorbeeld als minor tijdens je bachelor of als een halfjarige module na je bachelor.
Wat verdient een Wiskunde leraar?
Het salaris van een wiskunde docent varieert afhankelijk van ervaring, locatie en het type onderwijsinstelling. In Nederland ligt het gemiddelde salaris voor een wiskunde docent in het voortgezet onderwijs tussen de €3.000 en €5.000 bruto per maand. Het salaris hangt ook af van je ervaring of eventuele extra verantwoordelijkheden.
Daarnaast biedt het leraarschap unieke voordelen die verder gaan dan je salarisstrookje. Denk aan lange vakanties, een stabiele werkomgeving en de voldoening van het inspireren en begeleiden van de volgende generatie wetenschappers. Je bent niet alleen een leraar, maar ook een mentor en een rolmodel.
Universitaire lerarenopleiding Wiskunde
Sta jij aan de start van je studie, ben je al halverwege, of bijna klaar? Geen paniek; je kunt op elk moment van je (studie)loopbaan Wiskunde leraar worden. De Radboud Docenten Academie biedt diverse trajecten aan, zodat er altijd eentje is die bij jou past.
Educatieve minor Wiskunde
Als je nog bezig bent met je bachelor, of die bijna gaat afronden, kun je ervoor kiezen om je 2e-graads bevoegdheid te halen in een minor tijdens je bachelor of module na ja bachelor. In de minor/module van een halfjaar leer je onderwijstheorieën, didactiek, pedagogiek, en loop je stage in de klas.
Educatieve Master Wiskunde
Na afronding van je bachelor Wiskunde kun je je 1e-graads lesbevoegdheid halen door de Educatieve Master Wiskunde te volgen. Dit is een 2-jarige geïntegreerde master waarin je wiskunde vakken, didactiek, pedagogiek, en diverse stages volgt en je eerstegraads én je mastertitel in de wiskunde behaalt.
Educatieve (post-)Master Wiskunde
Als je al een master in de Wiskunde hebt gedaan, kun je met een eenjarig traject ook je 1e-graads lesbevoegdheid halen. Je krijgt in één jaar alle didactiek, pedagogiek en praktijkervaring die je nodig hebt om voor de klas te staan.