Zoek in de site...

'Grenzen verleggen' aan de Radboud Universiteit

Datum bericht: 6 juni 2022

Afgelopen vrijdag 3 juni draaide het bij de Faculteit der Letteren om grensoverschrijdende communicatie tussen Nederland en Duitsland. Voor de cursus ‘Grenzen verleggen’ kwamen studenten van Bacheloropleiding Duitse Taal en Cultuur met studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Carl von Ossietzky Universität Oldenburg (CvO) en de Westfälische Wilhelms Universität (WWU) Münster samen voor een intensieve dag om over grensoverschrijdende communicatie en meertaligheid te leren.

Grenzen verleggen

De cursus ‘Grenzen verleggen’ is een samenwerkingsproject van de RU en de RUG en hun Duitse partners over de grens dat in het kader van de “DLG sectorplan voor de talen voor Duits” wordt gefinancierd en door Dr. Eva Knopp (Departement Moderne Talen en Culturen, RU) en Prof. Dr. Marije Michel (RUG) wordt gecoördineerd. Doel van het project is de bevordering van grensoverschrijdende samenwerking en werkveldoriëntatie van Nederlandse Germanistiek-studenten en Duitse Neerlandistiek-studenten.

Op de intensieve dag aan de Radboud Universiteit afgelopen vrijdag werden er in het kader van het thema “grensoverschrijdend communiceren” verschillende onderwijsactiviteiten georganiseerd. Naast een onderwijssessie over taalstrategieën in Duits-Nederlandse contexten was er ook een gastsprekerpanel over communicatie in het grensoverschrijdende werkveld. Marion Holthuijsen (Veiligheidsregio Noord-Limburg), Christopher Thesing (Radboud University & HEPP Gesellschaft für Unternehmensimpulse) en Kasper Maes (Radboud in’to Languages) vertelden over hun eigen ervaringen met Duits-Nederlandse communicatie en gingen in gesprek met de studenten en elkaar. Gedurende de dag werkten de studenten ook in binationale groepen aan projecten over grensoverschrijdende vraagstukken. Na afloop van gast- en werkcolleges volgde een stadswandeling door het centrum Nijmegen en werd de dag afgesloten met friet bij het Valkhof.

In mei hebben soortgelijke intensieve dagen in Groningen (onderwijs) en Oldenburg (economie en demografische ontwikkelingen) plaatsgevonden en zaterdag 4 juni leerde de groep studenten in Münster over cultuuroverdracht.grenzen verleggen 2