Zoek in de site...

Twaalfde Editie 'Wetenschappelijke doorbraken de klas in!' is uit

Datum bericht: 20 februari 2023

Werden (wees)kinderen in voormalig Nederlands-Indië daadwerkelijk gered en welke opvoeding en onderwijs kregen zij? Koloniale systemen hadden ingrijpende gevolgen voor kinderen in gekoloniseerde gebieden, die tot op de dag van vandaag doorwerken. Het onderzoek van Marit Monteiro, Maaike Derksen en Marleen Reichgelt is nu vertaald naar lesmateriaal voor het basisonderwijs. 
wetenschappelijke doorbraken de klas in 
Het lesmateriaal staat in de twaalfde editie van de boekenreeks ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in!’ De inhoudelijke informatie én activiteiten werden samengesteld door het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU) in samenwerking met onderzoekers en leraren. Het onlangs verschenen boek biedt inspiratie voor leraren om hun Wetenschap & Technologie (W&T) lessen vorm te geven.

Van winnaar tot W&T-activiteiten
Prof. dr. Marit Monteiro, dr. Maaike Derksen en Marleen Reichgelt MA kregen in juli 2021 een Radboud Science Award voor hun belangrijke bijdrage aan hun vakgebied. Met hun onderzoek doorbreken ze de stilte over de impact van ‘beschavingsoffensieven’ op lokale kinderen in de voormalig Nederlandse kolonie Nederlands-Indië. De effecten van humanitaire projecten om deze kinderen te ‘redden’ zijn vandaag de dag nog voelbaar. Het historisch onderzoek van hun team legt de koloniale wortels van dit denken bloot en draagt bij aan maatschappelijke debatten hierover. Samen met Daltonbasisschool De Borgwal in Bemmel gingen de onderzoekers met dit thema aan de slag en laten ze leerlingen kennismaken met de pupillen van het Vincentiusweeshuis, aan de hand van authentieke bronnen uit archieven.

Andere winnaars

Naast het onderzoek van Monteiro, Derksen en Rechgelt zijn ook de andere winnaars van dat jaar opgenomen in het boek: Dr. Johan Mentink (hoe kan magnetisme een bijdrage leveren aan de dataopslag van de toekomst?) en prof. dr. Paul Bovend’Eert (onderzoek naar het verleden van ons koningshuis en zijn aanbevelingen voor een nieuwe rol voor de Koning en zijn familie in de toekomst.)

Meer weten? Kijk op www.wetenschapdeklasin.nl.