Zoek in de site...

Vrouwen en alledaagse criminaliteit in oorlogstijd

Datum bericht: 5 januari 2023

8271701026_ce9790fb29_o#In de Eerste en Tweede Wereldoorlog waren de leefomstandigheden van vrouwen en meisjes wel eens zodanig dat (kleine) criminaliteit een manier was om het hoofd boven water te houden. De omgang met criminaliteit was af en toe ook anders onder oorlogsomstandigheden. Studenten Geschiedenis & Actualiteit van de Radboud Universiteit werkten samen met het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) deden onderzoek naar vrouwen en alledaagse criminaliteit in oorlogstijd en maakten daar een podcastserie van: Vrouwen buiten zicht.

De podcastserie telt zes afleveringen:

Vluchtelingen en vreemdgaan gedurende de Eerste Wereldoorlog

Historici Sterre Schlink en Dion Merkelbag bespreken het verhaal van een Belgische soldaat en zijn vrouw die gedurende de Eerste Wereldoorlog allebei in kampen in Nederland zitten. Wat moet je doen als je vrouw wordt beschuldigd van vreemdgaan door haar eigen zus terwijl jij niet fysiek bij haar kan zijn om de situatie op te lossen? En wat betekent een anonieme brief vol beschuldigingen voor je relatie?

Beluister deze aflevering

Drie meisjes die opgroeien voor galg en rad

Historici Tygo Zuidervaart en Marieke de Klein bespreken het verhaal van drie meisjes die vanwege hun slechte levensomstandigheden genoodzaakt waren om te stelen. Hoe had de Eerste Wereldoorlog effect op hun situatie? En wat deden ze in 1917 met criminele meisjes?

Beluister deze aflevering

Een nachtmerrie in de Brabantse akkers

Historici Maaike van der Linden en Stef Roovers nemen mee naar een zedenzaak uit 1917. Zij vertellen het verhaal van Johanna, een jonge vrouw uit Lieshout die iets afschuwelijks overkwam. Wat is haar verhaal? Hoe zag een zedenzaak eruit in 1917? En verschilden de seksuele normen tussen mannen en vrouwen?

Beluister deze aflevering

Jong meisje leidt winkeliers om de tuin

Historici Stef Roovers en Maaike van der Linden nemen je mee naar de allereerste maanden van de bezetting. Een jong meisje lichtte in juni en juli 1940 verschillende winkeliers op door zich voor te doen als dienstmeisje. Waarom deed zij dit? Had de bezetting invloed op de alledaagse criminaliteit?

Beluister deze aflevering

Het geheim op zolder

Historici Marieke de Klein en Tygo Zuidervaart duiken in het verhaal van Kaatje. Een doodnormale huisvrouw uit Oss, die halverwege de Tweede Wereldoorlog wordt geconfronteerd met een lastige situatie. De economische toestand valt tegen, veel producten zijn schaars en de bonnen zijn te mager. Hoe gaat zij hier mee om? Waarom blijft haar broertje elke dag naar de zolder van haar schuurtje sluipen in het midden van de nacht? En wat zegt dit nou eigenlijk over hoe normale mensen die economische omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog ervoeren?

Beluister deze aflevering

Vrouwen en abortus

In deze aflevering staat een heftig onderwerp centraal, namelijk abortus. Historici Dion Merkelbag en Sterre Schlink duiken de archieven in en bespreken drie abortuszaken. Van een moeder die dood in haar woonkamer wordt gevonden tot een jonge Utrechtse vrouw die zich voordoet als verpleegster. Wie waren deze vrouwen en welke rollen vervulden zij?

Beluister deze aflevering

Dit artikel is een lichte bewerking van een artikel dat eerder verscheen op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Foto: angstige Joodse burgers, Polen, 1942 - onbekende fotograaf. Via Flickr.