Zoek in de site...

Aukje Las

Naam alumnus: Aukje Las
Leeftijd: 29
Bedrijf: Provincie Gelderland
Functie: Procesregisseur SteenGoed Benutten (programma wat leegstand voorkomt en tegengaat in allerlei segmenten vastgoed)
Jaar afstuderen: 2013
Studie / opleiding: Bachelor Geschiedenis, Master Politiek, Beleid en Bestuur (RUG)

Hoe ben je aan een eerste baan gekomen?
Mijn eerste baan was bij Achmea Verzekeringen op de afdeling Debiteurenbeheer, waar ik mensen te woord stond (schriftelijk en telefonisch) die hun rekening niet betaalden. Tijdens mijn studie heb ik als bijbaan bij verschillende callcentra gewerkt, waaronder voor banken en verzekeraars. Deze ervaring kwam goed van pas bij het solliciteren naar deze baan.

Wanneer ben je begonnen met zoeken naar je eerste baan?
Mijn master heb ik in Groningen gevolgd. Na mijn afstuderen in september ben ik bij mijn ouders in Nijmegen gaan wonen. Na een aantal maanden solliciteren op traineeships en overheidsfuncties ben ik verder gaan kijken naar andere branches.

Hoe lang heb je er over gedaan om die baan te vinden?
In 2013 vierde de economische crisis hoogtij. Het vinden van een baan was lastig; helemaal een baan op niveau en in de richting die ik wilde. Toen ik eenmaal de beslissing had genomen om mijn ambities even on hold te zetten ging het heel snel. Ik had binnen een week een baan.

Wat is je mee- en/of tegengevallen in je zoektocht?
Ik heb voor Geschiedenis ook nog Rechten gestudeerd (bachelor behaald) en naast mijn studie ontzettend veel gedaan (commissie en bestuurswerk, bijbaan, Honoursacademy). Ik was ervan overtuigd dat ik anders was dan alle andere afgestudeerden. Het vinden van een baan zou een eitje zijn. Dit viel vies tegen. Ik wilde dolgraag een traineeship bij de overheid en kwam door deze drive ook steeds best ver. In de laatste ronde viel ik vaak af door de studie die ik had gedaan: Geschiedenis. Na een jaar bij Achmea te hebben gewerkt kwam de vacature voor het Gelders traineeship voorbij. Ik nam me voor om mijn hartenwens nog één kans te geven. Gelukkig kijken ze bij de provincie heel positief naar de studie Geschiedenis en heb ik mij door de zeven sollicitatierondes heen geworsteld. Ik werd trainee!

Welke kennis/vaardigheden die je tijdens je studie hebt opgedaan, gebruik je in je werk?
In mijn huidige baan als procesregisseur maak ik regelmatig gebruik van mijn opgedane vaardigheden. Zo schrijf ik veel voor de politiek en voor externen. Hierbij maak ik gebruik van de schrijfvaardigheden opgedaan tijdens de studie. Ook het snel eigen maken van informatie en hier de kern uithalen is belangrijk. Je hebt dagelijks te maken met enorme informatiestromen die je snel moet kunnen verwerken. Ik heb contact met veel verschillende partijen (gemeenten, vastgoedontwikkelaars, woningcoporaties) die allen wat anders willen. Het bij elkaar brengen van de belangen van de provincie en de belangen van deze partijen (verbinden) is voor mijn werk van essentieel belang. Tot slot is het denken in oorzaak en gevolg handig bij het opstellen van een plan van aanpak; vaak heb ik te maken met een procesmatige aanpak waarin bepaalde processtappen aan een haalbare planning moet worden gehangen.

Tijdens de studie opgedane kennis gebruik ik minder in mijn werk. Ik vond het best spannend om in de wereld van (leegstaand) vastgoed te stappen; hier wist ik vrij weinig van af. Ik heb geen planologische of planeconomische achtergrond. Doordat Geschiedenis een multidisciplinaire studie is die breed wordt ingestoken maak ik de informatie snel eigen. Door het stellen van (kritische) vragen (ook een vaardigheid opgedaan bij de studie) kom ik veel te weten. Gelukkig krijg ik de kans bij de provincie om mezelf bij te scholen en trainingen te volgen.

Van welke extracurriculaire activiteiten heb je nu profijt?
Ik heb naast mijn studie het Honoursprogramma gedaan waar mijn vaardigheden verder zijn versterkt. Via dat programma volgde ik bijvoorbeeld een cursus presenteren en journalistiek schrijven. Vooral dit laatste komt goed van pas bij de provincie, waar ambtelijk taalgebruik echt een probleem is!

Daarnaast heb ik commissiewerk en bestuurswerk gedaan. Hierbij leer je goed samenwerken en organiseren. Ik werk in een klein team met mensen afkomstig uit verschillende disciplines. Het is fijn wanneer je weet hoe je mensen bij elkaar brengt en op sommige momenten weet hoe je knopen doorhakt.

Welke vaardigheden had je graag willen ontwikkelen tijdens je studie?
Ik had graag wat meer cijfermatig/financieel inzicht willen ontwikkelen. Dit aspect van mijn werk vind ik nog erg lastig. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook het minst leuke aspect vind. Ik merk dat ik qua communicatie, zowel schriftelijk als verbaal, een streepje voor heb op mijn collega's. Ieder zijn specialisatie!

Heb je een gouden tip voor een student die op zoek gaat naar zijn/haar eerste baan?
Spreek vanuit je passie! Hoe cliché ook; je hebt een streepje voor op je concurrenten wanneer je vanuit je passie spreekt. Heel zoet, maar de sterretjes in je ogen gaan stralen. Als je nog niet weet wat je passie is, geen nood: vaak is het datgene wat jij als vanzelfsprekend ziet en de ander als talent. Tot slot: een baan is zelden voor altijd en er is altijd wel uitdaging te vinden.  Dus ook als het niet meteen lukt je droombaan te bemachtigen: haal er het beste uit en maak het voor jezelf interessant en uitdagend.