Zoek in de site...

Iris Dracht

Naam alumnus: Iris Dracht
Leeftijd: 24
Bedrijf: Erfgoed Gelderland
Functie: Webredactie en projectmedewerker
Jaar afstuderen: 2016
Studie / opleiding: Bachelor Geschiedenis en Master Actuele Geschiedenis, 1500-heden.

Hoe ben je aan een eerste baan gekomen?
Ik werkte als student-assistent op de afdeling Geschiedenis van de Radboud Universiteit. Vanuit die positie had ik veel contact met Erfgoed Gelderland. Toen er bij Erfgoed Gelderland een vacature vrij kwam, hebben zij mij gevraagd die in te vullen.

Wanneer ben je begonnen met zoeken naar je eerste baan?
Tijdens mijn studie heb ik mij o.a. via stages georiënteerd op het soort werk dat ik na mijn studie wilde gaan doen. In het laatste half jaar van mijn studie ben ik hier intensiever mee aan de slag gegaan, door mogelijke vacatures te bekijken en door diverse workshops bij de Career Service Letteren te volgen. Ik heb echter nooit daadwerkelijk gesolliciteerd, omdat ik al de baan bij Erfgoed Gelderland aangeboden kreeg.

Hoe lang heb je er over gedaan om die baan te vinden?
Zoals gezegd, heb ik nooit een periode van solliciteren gehad. Maar ik ben dus wel een half jaar intensief bezig geweest met mijn eigen voorkeuren en vaardigheden onder de loep te nemen om erachter te komen wat ik wil en wat ik kan.

Wat is je mee- en/of tegengevallen in je zoektocht?
Toekomstige werkgevers willen weten wat jij als persoon kan en wat jou drijft. Dat vond ik erg moeilijk om aan te gegeven, omdat ik afgezien van enkele stages en bijbaantjes weinig werkervaring had. Verder lijkt een goed netwerk bij solliciteren inderdaad belangrijk. Dat vind ik een mee- en tegenvaller. Tot nu toe pakt dat goed voor mij uit, maar ik hoop dat dat zo blijft gaan.

Welke kennis/vaardigheden die je tijdens je studie hebt opgedaan, gebruik je in je werk?
Dankzij mijn opleiding heb ik een goede schrijfvaardigheid en ben ik in staat om grote hoeveelheden informatie tot behapbare brokken om te zetten. Dat deze twee zaken bij het redigeren van teksten en het opzetten van de publiekscommunicatie van pas komen, spreekt voor zich. Ik heb ook gemerkt dat elke opleiding zijn eigen denkwijze met zich mee brengt. Iemand met een communciatie-achtergrond of een geschiedenis-achtergrond heeft op een verschillende manier leren denken. De eerste zal veel meer vanuit het publiek en de doelgroep denken, de tweede meer vanuit de historische inhoud. Dit maakt mijn historische denkwijze tot een aanvulling op het team.

Van welke extracurriculaire activiteiten heb je nu profijt?
Ik heb twee stages gedaan in de erfgoedsector. Een bachelorstage bij een muesum en mijn masterstage bij Erfgoed Brabant, een soortgelijke organisatie als Erfgoed Gelderland. De praktische en inhoudelijke kennis die ik daar heb opgedaan van het erfgoedveld komt mij nu goed van pas. Bij Erfgoed Brabant heb ik ook aan hun website gewerkt en dat werk loopt naadloos over in mijn huidige werk. Bovendien gaf ik tijdens mijn studie stadswandelingen in Nijmegen. Hierdoor had ik op verschillende lagen ervaring op gedaan: lokaal, regionaal en provinciaal. Dat helpt mij nu om de belangen, interesses en problemen van de verschillende organisaties beter te begrijpen.

Welke vaardigheden had je graag willen ontwikkelen tijdens je studie?
Mijn persoonlijke interesse ligt bij erfgoededucatie en publieksgeschiedenis. Ik had tijdens mijn opleiding, bijvoorbeeld in een minor, graag meer willen leren over hoe je historisch onderzoek op een interessante en creatieve manier om zet naar bijvoorbeeld een tentoonstelling, een lesbrief voor kinderen of een festival. Ik had het fijn gevonden om nu al over de kennis en vaardigheden te beschikken, omdat ik ook meewerk aan een Erfgoedfestival. Ik vertrouw er echter op dat ik gaande weg het een en ander kan oppikken en ik kijk uit naar een mogelijke cursus op dit gebied.

Wat is jouw gouden tip voor een student (die op zoek gaat naar zijn eerste baan)?
Wat mij houvast gaf, is om te weten wat ik wil en wat ik kan. Door mijn weinige werkervaring destijds, vond ik het soms moeilijk om dit goed onder woorden te brengen. Daarom heb ik meerdere malen bij Career Service Letteren aangeklopt om mij in dat denkproces te helpen. En toen ik het eenmaal wist, had ik een (relatief) concreet doel waar ik naar toe kon werken. In mijn (netwerk)gesprekken kon ik dit beter overbrengen en werd ik overtuigender.