Zoek in de site...

Stage Inventarisatie Particuliere Archieven bij Gemeentearchief Ede

Locatie: Ede
Duur: Sep. 2024, 3-6 maanden, 24-32 uur per week
Website: https://gemeentearchief.ede.nl/

Wie zijn wij?

Het Gemeentearchief Ede en Scherpenzeel bewaart de archieven van de gemeente Ede (incl. Bennekom, Lunteren, Otterlo, Wekerom, Harskamp, Ederveen, De Klomp, De Valk, Deelen en een gedeelte van Hoenderloo) en de archieven van de gemeente Scherpenzeel. Tot 1960 behoorde Gelders Veenendaal tot Ede en ook van deze voormalige woonkern hebben wij archiefmateriaal.

Daarnaast bewaren wij archieven van scholen, verenigingen en bedrijven, documentatieverzamelingen, kranten, de bibliotheek van het Gemeentearchief Ede, kaarten, foto’s en films.

Wat ga je doen?

Bij het Gemeentearchief Ede hebben we veel archieven van particulieren. Denk bijvoorbeeld aan archieven van families uit de gemeente Ede, sportverenigingen, kerken, bedrijven en politieke partijen. Door deze archieven te inventariseren maken we ze toegankelijk voor onze bezoekers. Zo kan er nog beter onderzoek worden gedaan naar de mooie geschiedenis van de gemeente.

Op dit moment is een groot aantal archieven niet geïnventariseerd en dus niet goed doorzoekbaar voor onze bezoekers. Kom je bij ons stagelopen, dan ga je samen met onze archiefspecialist aan de slag om deze archieven te inventariseren. Eerst doe je dit samen, maar later in je stage ga je ook zelfstandig aan de slag. Je doorloopt het hele proces: van inventariseren tot het inlezen van de data in het collectiebeheersysteem. Ook het ompakken van archieven in omslagen en dozen, en het verwijderen van alle nietjes en plastic hoort hierbij.

Naast het inventariseren van de archieven is er ook ruimte voor andere opdrachten.
Zo zijn we benieuwd welke particuliere archieven vanuit de achterstand we als eerste zouden moeten inventariseren. Jij doet hier onderzoek naar, door te kijken om wat voor archieven het gaat. Deze vergelijk je met de archieven die al geïnventariseerd zijn. Welke archieven zijn een goede aanvulling?

Een andere mogelijke opdracht is het schrijven van een plan voor het actief aantrekken van nieuwe particuliere archieven. Welke groepen uit de gemeente Ede zijn nog niet vertegenwoordigd in onze collectie? En hoe kunnen we deze mensen/verenigingen/bedrijven het beste benaderen?
In beide gevallen schrijf je een aanbeveling waar we concreet mee aan de slag kunnen.

Ook kun je een aantal keer meedraaien op onze studiezaal. Zo leer je met welke vragen bezoekers bij ons komen.

Wat we bieden

  • Je komt te werken in het team Archief van de gemeente Ede. We zijn een gezellige afdeling van ongeveer 20 medewerkers. Daarnaast krijgen we dagelijks hulp van vrijwilligers.
  • Een stageplek voor 24 tot 32 uur per week.
  • Leuke werkplek op het gemeentehuis van Ede. Vanwege het werken met fysieke stukken is het helaas niet mogelijk om thuis te werken tijdens deze stage.
  • Goede begeleiding. Onze archiefspecialist is je vaste begeleider en aanspreekpunt, maar je gaat ook samenwerken met andere collega’s (en vrijwilligers) van de afdeling.
  • Een stagevergoeding van €400,- bruto per maand, op basis van 36 uur.
  • Woon je buiten de gemeente Ede en heb je geen studentenreisproduct met weekabonnement? Dan krijg je een reiskostenvergoeding.

Jouw profiel

  • Enthousiasme en leergierigheid
  • Een opleiding op hbo- of wo-niveau in de richting geschiedenis, erfgoed of archief
  • Zelfstandig, secuur en geordend kunnen werken
  • Voor alle stages binnen de gemeente Ede vragen we je om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen. De kosten kan je declareren zodra je stage is begonnen.

Solliciteren?

Lijkt het je leuk om bij ons stage te komen lopen? Neem dan contact op met Marinka Joosten (archiefspecialist) via gemeentearchief@ede.nl. Zet in de onderwerpregel dat het om de stagevacature gaat.

Hopelijk spreken we je snel!