Zoek in de site...

Koloniale samenlevingen

Kolonialisme was een ingrijpend proces dat de levens van mensen in de kolonies, maar ook in Europa, direct beïnvloedde. Een proces dat nog steeds doorwerkt tot op de dag van vandaag, voor alle betrokken partijen. Om de problemen van vandaag goed te begrijpen is historisch onderzoek naar dat koloniale verleden broodnodig. Hoe zag het dagelijks leven eruit voor gezinnen onder koloniaal bewind? Hoe beïnvloedde de koloniale structuren de levens van miljoenen mensen die leefden onder haar instituties? En welke structurele effecten sorteerde dit op (middel-)lange termijn? In deze leerlijn leggen we de nadruk op de alledaagsheid van kolonialisme, waarbij de ervaringen van ‘gewone’ mensen centraal komt te staan. Of het nu gaat over Chinese handelaars in de voorsteden van Batavia, kinderen uit gemengde huwelijken in de Kaapkolonie of tot slaafgemaakte Afrikanen op plantages in Suriname.

Tegelijkertijd is koloniale geschiedenis niet enkel het verhaal van overzee, verre landen en vreemde talen. De West-Europese maatschappij raakte vanaf de start van de koloniale expansie betrokken in een steeds verder uitdeinend proces van globalisering. Het leven van onze voorouders veranderde significant met de komst van speculaas, katoen en tabak; ook de economische structuren in de Republiek en nadien Nederland pasten zich aan deze veranderende handelsstromen aan.

Meer weten

Wil je meer weten over de koloniale samenleving? Of ben je geïnteresseerd in wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp? Kijk dan verder op de website van het Radboud Institute for Culture & History (RICH).