Zoek in de site...

Migratiegeschiedenis

Migratie, een andere plek vinden om je bestaan op te bouwen, is een wezenlijk onderdeel van het menselijk bestaan en daarmee van de geschiedenis. Migratie kan over korte afstand zijn, bijvoorbeeld om je bij een partner uit een ander dorp te voegen, maar je kunt ook naar een naburige stad verhuizen en daarmee toch in een andere leefwereld terechtkomen. Migratie is er in vele vormen en die verschuiven in de loop van de geschiedenis. De negentiende eeuw werd gekenmerkt door grote migratiegolven. Door de schaalvergroting en industrialisatie was er in Europa voor veel plattelanders geen plek meer en miljoenen vonden een nieuw bestaan aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Maar ook vanuit Aziatische landen migreerden vele miljoenen, bijvoorbeeld als contractarbeider naar Latijns-Amerika.

Migratie is lang niet altijd een vrijwillige keuze. Mensen hebben moeten vluchten, bijvoorbeeld voor oorlogen of klimaatrampen. Of ze zijn gedeporteerd door bezetters van hun gebied, verbannen wegens een misdaad of tot slaaf gemaakt. We besteden veel aandacht aan vormen van onvrije migratie. We zoeken daarbij naar zinvolle vergelijkingen en leggen verbanden met het heden.

Meer weten

Wil je meer weten over migratiegeschiedenis? Of ben je geïnteresseerd in wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp? Kijk dan verder op de website van het Radboud Institute for Culture & History (RICH).