Politieke Geschiedenis
De leerstoelgroep Politieke Geschiedenis in Nijmegen bestudeert de uiteenlopende manieren waarop staten, organisaties en individuen politieke macht verwerven, uitoefenen en legitimeren. Macht komt altijd tot stand in interactie tussen mensen. Mensen richten partijen op, scharen zich achter leiders en scheppen instituties om in hun naam regels te maken en activiteiten te organiseren die de samenleving helpen zich te ontwikkelen. Dat proces is de kern van politiek: de macht om vorm te geven aan de samenleving.
In het Nijmeegse onderwijs en onderzoek zien we ‘politiek’ als een integraal deel van de maatschappij. We bestuderen de geschiedenis van overheid en instituties, maar ook vormen van politiek die ‘van onderop’ zijn ontstaan en zich van daaruit hebben ontwikkeld. Bijzondere aandacht gaat uit naar de representatie van macht en geschreven en ongeschreven regels van het politieke bedrijf. We richten ons daarbij op Nederland en Europa.
Ook in actuele beleidsvraagstukken en maatschappelijke dilemma’s hebben politiek-historici een eigen bijdrage omdat ze als geen ander in staat zijn om recente (beleids)keuzes in historisch perspectief te plaatsen. De interactie tussen burgers en bestuurders – in verleden en heden – staat bij ons dan ook centraal.
Facultaire onderzoeksgroepen
Onderzoekers van de leerstoelgroep Politieke Geschiedenis zijn actief in de interdisciplinaire onderzoeksgroepen Patterns of Political Interaction, Cultures of War and Liberation en The Seventies van het onderzoeksinstituut Radboud Institute for Culture & History (RICH).
Advies & Actualiteit
Medewerkers Politieke Geschiedenis
Voor een overzicht van onze collega’s zie: medewerkers Politieke Geschiedenis.