Zoek in de site...

Taal-en-Cultuurhub

De Taal-en-Cultuurhub is hét netwerk opgericht door de Radboud Universiteit voor professionals en taalliefhebbers dat regionale initiatieven samenbrengt en ontwikkelt. Op maandag 9 mei vond de lancering van de Taal-en-Cultuurhub plaats tijdens de feestelijke opening van Nijmegen Taalhoofdstad.

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de Taal-en-Cultuurhub? Meld je dan hier aan.

Taal-en-cultuurhub

Wat is de Taal-en-Cultuurhub?

De Taal-en-Cultuurhub is een initiatief van de Radboud Universiteit om een regionaal netwerk te creëren voor iedereen die geïnteresseerd is in taal en cultuur. Via de Taal-en-Cultuurhub brengen wij je in contact met de juiste partijen om onderwijs- en samenlevingsvraagstukken die ontstaan rondom taal en cultuur invulling te geven.

Ik wil op de hoogte gehouden worden

Je kunt je via de rode knop aanmelden om op de hoogte gehouden te worden met betrekking tot nieuws, activiteiten en/of onderzoek in het kader van de Taal-en-Cultuurhub.

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over de Taal-en-Cultuurhub? Neem dan contact op met Jolien Quaedvlieg.

Telefoonnummer:
024-3611185
E-mailadres:
taalencultuurhub@ru.nl

Samenwerkingen

Hieronder vind je een overzicht van alle partijen die, dankzij hun expertise op het gebied van taal, cultuur en het onderwijs, meewerken aan het vormgeven van de Taal-en-Cultuurhub.

Centre for Language Studies

Het Centre for Language Studies (CLS) is een onderzoeksinstituut verbonden aan de Radboud Universiteit, waar onderzoek naar het begrijpen van taal en de manier waarop we taal gebruiken centraal staan.

Radboud Docenten Academie

Naast het aanbieden van universitaire docentenopleidingen voor studenten die docent willen worden in het vo, verzorgt de Radboud Docenten Academie (RDA) professionele nascholing voor docenten en schoolleiders en voeren ze onderwijsonderzoek uit in samenwerking met VO scholen. Mede vanwege deze uitgebreide kennis, weet de Radboud Docenten Academie waardevolle informatie in te brengen over de beste invulling van de Taal-en-Cultuurhub.

Radboud in'to Languages

Radboud in'to Languages is hét expertisecentrum voor taal en communicatie. Al ruim dertig jaar helpen zij mensen om hun communicatie- en taalvaardigheden te verbeteren. Daarom denken zij graag mee met het ontwikkelen van de Taal-en-Cultuurhub.

Radboud Pre-University College of Society, Faculteit der Letteren

Het Radboud Pre-University College of Society (PUC) probeert de overstap van vwo naar wo kleiner te maken. Met allerlei activiteiten laat het PUC scholieren kennismaken met wetenschappelijk onderwijs en biedt het ondersteuning aan VO docenten in de vorm van lesmateriaal en nascholing. Binnen de Faculteit der Letteren zijn er Teachers is Residence (TiRs) actief, die hun baan als docent in het voortgezet onderwijs combineren met diverse werkzaamheden op de Radboud Universiteit. Zo slaan zij een brug tussen het voortgezet onderwijs en de universiteit op het gebied van taal- en cultuurstudies.

@voCampus

Ook @voCampus draagt bij aan het vormgeven van de Taal-en-Cultuurhub vanwege hun missie voor onderscheidend en duurzaam onderwijs in het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal. Ondertussen omvat hun campus veertien kleurrijke scholen.

Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek (UB) van de Radboud Universiteit is tevens partner van de Taal-en-Cultuurhub. De Universiteitsbibliotheek geeft toegang tot de digitale bibliotheek en de overige uitgebreide collectie.

Teachers in Residence

Sinds 2015 zijn er op de Faculteit der Letteren verschillende zogenaamde Teachers in Residence (TiRs) actief om de aansluiting van het voortgezet onderwijs op de universiteit te verbeteren. Zij combineren een baan als docent in het voortgezet onderwijs met diverse werkzaamheden op de Radboud Universiteit. Met deze ervaring en kennis zijn ze in hun vakgebied een belangrijke spil voor de Taal en Cultuurhub. Wil je met onze Teachers in Residence in contact komen? Hiernaast vind je hun contactgegevens.

Teachers in Residence Radboud

TiRs per vakgebied

Duitse Taal en Cultuur: 
Saskia Schreuder
Engelse Taal en Cultuur: 
Valerie Meessen 
Franse Taal en Cultuur: 
Cynthia Brouwer
Geschiedenis: 
Marco van Vemde
Griekse en Latijnse Taal en Cultuur: 
Maud Prakken
Kunstgeschiedenis: 
Hilde van Hoogstraten
Nederlandse Taal en Cultuur: 
Cefas van Rossem
Spaanse Taal en Cultuur:
 
Paula Costas Alonso