Koninklijke onderscheiding voor dr. Vincent Hunink
Vanochtend werd dr. Vincent Hunink, universitair docent Vroeg-Christelijk Grieks en Latijn, verrast en op de twintigste verdieping van het Erasmusgebouw toegesproken door burgemeester Hubert Bruls. Ter gelegenheid van Koningsdag en vanwege zijn uitzonderlijke wetenschappelijke en maatschappelijke verdiensten ontvangt Vincent dit jaar een Koninklijke onderscheiding. De faculteit feliciteert hem van harte met deze onderscheiding!
Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Vincent Hunink is een internationaal erkende wetenschapper en universitair docent Vroegchristelijk Grieks en Latijn aan de Faculteit der Letteren. Hij krijgt zijn onderscheiding voor zijn ongekende en tomeloze inzet om de klassieke cultuur voor een groot publiek toegankelijk te maken. Het overbruggen van de kloof tussen wetenschap en samenleving is juist bij een onderwerp als klassieke talen en geschiedenis van extra groot belang. De klassieke geschiedenis heeft de samenleving namelijk gevormd en een grote invloed gehad op de huidige cultuur, het rechtssysteem, politieke stelsels en contemporaine ideeën over de inrichting van de maatschappij. Hunink zorgt ervoor dat belangrijke kennis over het verleden, die onmisbaar is om te begrijpen hoe de hedendaagse samenleving vorm heeft gekregen, op een effectieve en speelse manier voor een breed publiek toegankelijk wordt gemaakt, van jong tot oud.
Zijn grootste verdienste, en de reden waarom hij met name een Koninklijke onderscheiding verdient, zijn de vele vertalingen die hij gemaakt heeft van de Latijnse literatuur, deels binnen zijn aanstelling als universitair docent, maar voor een groot deel ook in zijn vrije tijd. Daarnaast heeft Hunink bijgedragen aan het schrijven van tientallen examenbundels voor middelbare scholieren, is hij lid geweest van talloze redacties van tijdschriften voor het vertalen en schrijven over de klassieke cultuur en zet hij zich belangeloos in voor jonge vertalers via zijn stichting Carptim. Ook op andere wijzen spant hij zich in om de antieke cultuur voor een groot publiek toegankelijk te maken. Dat heeft hij met name gedaan met zijn vele nevenactiviteiten, waarmee hij de universiteit eveneens een dienst heeft bewezen door te helpen om de kloof tussen wetenschap en samenleving te overbruggen. Eerder won hij al in 2020 de onderwijsprijs van de Faculteit der Letteren.