Zoek in de site...

ICT instructies en praktische tips

Heb je de Introductieweek of Master Welcome Day bijgewoond en wil je de praktische zaken nog even een keer rustig doornemen? Of heb je de Introductieweek of Master Welcome Day gemist? Dan vind je hier de belangrijkste informatie over Brightspace, Osiris en jouw rooster. Dit is aanvullend op de informatie die je kunt vinden op de StudieStart-pagina.

Studentenportal

In de Portal kun je gemakkelijk naar verschillende sites navigeren. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste onderdelen van de Studentenportal.

Daarnaast vind je ook de links naar handige informatie over (activiteiten naast) jouw opleiding, aanspreekpunten van de opleiding en overige informatie rondom jouw studie.

Osiris

Osiris is het centrale punt voor je studieadministratie. De onderstaande video laat je zien waar je Osiris allemaal voor kunt gebruiken.

Let op! Voor het inschrijven voor cursussen, tentamens en hertentamens gelden deadlines. Schrijf je dus op tijd in. Om je verder te helpen bij het gebruik van Osiris is er een handleiding beschikbaar.

E-mail

Iedere student beschikt over een e-mail en digitale agenda van Microsoft Exchange. Je kunt inloggen bij jouw studentenmail via Outlook. Meer informatie over je studentenmail vind je hier.

Let op! Vanaf het moment dat je inschrijving compleet is, ontvang je hierop alle informatie. Houd je studenten-inbox dus in de gaten.

Persoonlijk Rooster

In het persoonlijke rooster vind je alle locaties en tijden van cursussen. Het is volledig aanpasbaar aan je geregistreerde cursussen en opleidingen. Ook de examens en herkansingen verschijnen in je persoonlijke rooster. Je kunt je hele studieprogramma in één keer toevoegen door te kiezen voor 'rooster toevoegen' en dan voor 'studieprogramma'.

Zie je overlap in je rooster? Je kunt in Osiris achterhalen in welke werkgroep jij bent ingedeeld. Dat doe je als volgt:

 1. Je logt in bij Osiris met jouw s-nummer en bijbehorende wachtwoord;
 2. Je gaat dan naar "inschrijvingen";
 3. Klik op "toon mijn inschrijvingen" (deze optie staat onderaan);
 4. Je ziet nu jouw cursussen. Klik op de cursus die je zoekt en scrol dan naar beneden. Indien deze cursus gebruikmaakt van werkgroepen, dan zie je daar onderaan de werkgroep staan waarin je bent ingedeeld. Dit staat onder het kopje "Geselecteerde voorkeursgroep".

Brightspace

Brightspace is de digitale leeromgeving waar je alle informatie kan vinden over je cursussen. Je vindt er een overzicht van je cursussen en deadlines, en ontvangt er berichten van docenten. Hier vind je hoe je notificaties kunt aanzetten.

Om je te helpen bij het gebruik van Brightspace is er een handige handleiding beschikbaar.

Aanschaf (mobile) device voor onderwijs

Om ons onderwijsprogramma zo optimaal mogelijk te kunnen volgen, adviseren wij dat je over een (mobile) device beschikt met ten minste de volgende kenmerken:

 • Windows 10 of Mac OS Catalina
 • Intel i5 processor (of vergelijkbaar: AMD ryzen 5)
 • 8 GB intern geheugen
 • 256 GB SSD opslag
 • Internetverbinding
 • 13 inch display
 • Voldoende accuduur

Eventueel kun je hardware met korting aanschaffen via www.surfspot.nl (non-profit). Via SURFspot kun je ook gratis het internet-beveiligingspakket F-secure downloaden, en SPSS en Microsoft Office zijn voor een vriendelijk prijsje te koop.

Mocht het voor jou financieel onmogelijk zijn om zo’n device aan te schaffen, meld je dan bij het studenteninformatiepunt Letteren via stip@let.ru.nl. We kijken dan naar de mogelijkheden om een device te lenen.

Andere faciliteiten

 • OSIRIS app: met de OSIRIS app is het mogelijk je rooster, cijfers en studievoortgang in één opslag te zien. Ook is het mogelijk pushnotificaties te ontvangen bij nieuwe tentamenresultaten en notities.
 • VPN: met VPN (Virtual Private Network) leg je een versleutelde 'tunnel' aan tussen je digitale apparaat (pc, smartphone, etc.) en een VPN-server. Om off-campus toegang te hebben tot RU-applicaties, is het belangrijk om een VPN-verbinding te regelen.
 • KUARIO: de betaalapp voor printers.
 • WiFi