Lia Kleuskens

Lia Kleuskens
Mijn doel is om mijn eigen functie overbodig te maken.
Naam
Lia Kleuskens
Huidige functie
Coördinator Vluchtelingenbeleid, Diversiteit en Inclusie

Lia Kleuskens is Diversity, Equity en Inclusion (DEI) coördinator. Ze is onder meer betrokken bij het project Radboud Welcomes Newcomers.

‘Mijn doel is om mijn eigen functie overbodig te maken. Als coördinator voor Diversity, Equity en Inclusion (DEI) zet ik me in voor gemarginaliseerde studentenpopulaties. Het is belangrijk dat het onderwijs en de campus ook voor hen een inclusieve en veilige omgeving zijn. De eindstreep is dat dit zó verankerd is dat mijn functie niet meer nodig is om dit proces te bewaken.

Een universiteit is vaak ingericht op de norm. Als je behoort tot een gemarginaliseerde groep, voldoe je meestal niet aan die norm. Je hebt dan geleerd om je aan te passen of delen van je identiteit weg te stoppen. De studenten waarmee ik in aanraking kom, zorgen wel voor andere perspectieven en dat is verrijkend: zeker voor een kennisinstelling als een universiteit. Ik vind dat we ons ervoor moeten inzetten dat deze realiteiten veilig en gelijkwaardig naast elkaar kunnen bestaan.

Een mooie stap hierin is Radboud Welcomes Newcomers. Studenten met een vluchtelingenachtergrond kunnen door dit project in korte trajecten onderwijs volgen aan de universiteit, ongeacht hun status. Ik vind het mooi om te zien dat ze goed worden opgevangen door de andere studenten. Nu is het aan ons als universiteit om te luisteren en deze verantwoordelijkheid te nemen.’