Lottes ervaring bij de SIAC-groep

A portrait of Lotte van Elteren
Lotte van Elteren
Huidige functie
Junior docent en promovendus bij SIAC

Lotte is een junior docent en promovendus bij de Societal Implications of AI & Cognitive Neuroscience (SIAC) onderzoeksgroep.

‘Als student in de master Artificial Intelligence maakte ik voor het eerst kennis met de onderzoekers van het SIAC. De interessante colleges en de benaderbare houding van Pim Haselager en Giulio Mecacci spraken mij erg aan. Met hun vakken leiden zij AI-professionals op die hun technische capaciteiten in een maatschappelijk perspectief kunnen plaatsen. Dankzij mijn achtergrond in de filosofie kon ik bij hen aan de slag als onderwijs- en onderzoeksassistent. Toen er een positie als junior docent en promovendus bij SIAC vrijkwam, heb ik meteen gesolliciteerd.

Mijn onderzoeksinteresse betreft de impact van AI op de samenleving, en in het bijzonder de rol die 'verantwoordelijkheid' daarin speelt. Ik heb onderzocht hoe AI liberale democratieën kan beïnvloeden, zowel positief als negatief. Momenteel onderzoek ik hoe door automatisering veroorzaakte onduidelijkheid in het gevoel van agency kan bijdragen tot het ontstaan van een kloof in verantwoordelijkheid. Dit zijn situaties waarin iemands verantwoordelijkheid moeilijk toe te wijzen is of verkeerd wordt toegeschreven, bijvoorbeeld wanneer een AI autonoom bepaalde beslissingen kan nemen.

Als docent assisteer ik bij enkele cursussen over de maatschappelijke impact en de ethiek van AI. Ook begeleid ik een groep bachelorstudenten van de AI-opleiding bij het schrijven van hun scriptie. De grote verscheidenheid aan fascinerende onderwerpen die de studenten kiezen om te onderzoeken maakt deze baan interessant en waardevol.’