Mark Graner over het inzetten van beeld en spelelementen in onderwijs

Mark Graner
Als special interestgroep willen we laten zien hoe je spelconcepten in je onderwijs kunt verweven en jou als docent daarmee op weg helpen
Naam
Mark Graner
Huidige functie
Educational Design & Technology bij Education Support

Er valt nog genoeg te ontdekken om het onderwijs te verrijken. Mark Graner, bij de Radboud Universiteit teamlid van Educational Design & Technology binnen Education Support, hoopt docenten tijdens De Onderwijsdagen nieuwe inzichten te bieden. Dat doet hij met de workshop ‘Pimp Your PowerPoint’ en met een sessie over de inzet van spelelementen in het onderwijs.

'Misschien herken je het wel: een PowerPoint met veel sheets, gevuld met uitgebreide teksten. Vaak is de gedachte daarachter om de presentatie ook als naslagwerk te laten dienen, voor studenten die niet bij het college aanwezig kunnen zijn. Een begrijpelijke redenering, al leiden zulke sheets af van je verhaal. Je komt als docent of onderzoeker meer tot je recht als je presentatie op de achtergrond jouw verhaal ondersteunt. Gebruik van meer beeld en minder tekst helpt daarbij. Maar hoe pak je dat concreet aan? In de workshop ‘Pimp Your PowerPoint’ krijg je praktische handvatten om anders met de inhoud van je presentatie om te gaan, aan de hand van onderwerpen zoals contrast en kleurgebruik. Dit alles om de aandacht van je publiek positief te beïnvloeden en je verhaal optimaal over te brengen.

Verder maak ik deel uit van de special interestgroep Games & Education. Tijdens De Onderwijsdagen verzorgen we met z’n vieren, rondom het rondetafelgesprek op woensdag 20 maart, sessies over de inzet van bord- en kaartspellen in het onderwijs. We hebben dan spellen klaarliggen om te spelen en te bespreken. Dat zijn deels bestaande bordspellen, deels bordspellen die specifiek voor het onderwijs ontwikkeld zijn. Het gebruik van spellen kan helpen om nieuwe inzichten te krijgen, in bijvoorbeeld groepsdynamiek, of beter begrip van complexe zaken zoals democratie of duurzaamheid. Als special interestgroep willen we laten zien hoe je spelconcepten in je onderwijs kunt verweven en jou als docent daarmee op weg helpen.

Voor mij wordt dit het tweede jaar dat ik bij De Onderwijsdagen ben. Vorig jaar heb ik ervaren dat je er laagdrempelig en snel nieuwe inzichten kunt opdoen en dat de workshops je helpen om daar in de praktijk daadwerkelijk een vervolg aan te geven. Kijkend naar het programma dit jaar lijkt mij onder meer de nieuwe minor ‘Energy Innovations: een planetair perspectief op uitdagend leren’ interessant, net als de workshop ‘Kunst als aanjager van docentontwikkeling’. Ik laat me graag verrassen, ben met name nieuwsgierig naar thema’s die uniek en actueel zijn. Met ons Team Educational Design & Technology werken we voor alle faculteiten om met docenten tot creatieve en innovatieve onderwijsproducten te komen. De Onderwijsdagen helpen daarbij.’

Workshop 'Pimp Your Powerpoint'

Gebruik je Powerpoint voor je opleiding, maar mis je de vaardigheden om geweldige presentaties te maken? Laten we je PowerPoint-kennis naar een ander niveau tillen en het ontwerpen van presentaties anders aanpakken! In deze sessie bespreken we het doel van de PowerPoint presentaties en hoe het ontwerp van de slides de aandacht en leerresultaten van studenten beïnvloedt. Aan de hand van voorbeelden uit echte cursussen bespreken we creatief en correct gebruik van tekst, afbeeldingen en kleur. Je gaat naar huis met inzichten en praktische tips over onderwerpen als contrast, copyright en kleurkeuze. En als je ze on the fly wilt toepassen: neem je laptop en PowerPoint mee!

Datum en tijd

Woensdag 20 maart om 13:15 - 14:30 in het Experience Centre van Radboudumc (Geert Grooteplein Noord 15), ruimte -1.123, Snelbinder (route 5).

Aanmelden

Workshop 'Fysieke en digitale spellen om te leren'

Games zijn een geweldige manier om reflectie, ontwikkeling van vaardigheden en leren te stimuleren! In deze sessie brengen we een verzameling fysieke en digitale games samen, zowel kant-en-klare als zelfontwikkelde, om een breed scala aan leerdoelen te stimuleren. Deze omvatten samenwerking, politieke theorie, biologische erfenis, communicatie, moreel redeneren en nog veel meer. Deelnemers krijgen de kans om de games te spelen en te bespreken hoe ze in het onderwijs gebruikt kunnen worden. Bovendien zijn deelnemers van harte welkom om hun eigen spellen mee te brengen om toe te voegen aan de showcase, zodat we allemaal samen nieuwe spellen kunnen spelen en leren!

Datum en tijd

Woensdag 20 maart om 14:45 - 15:45 in het Experience Centre van Radboudumc (Geert Grooteplein Noord 15), Centrale hal, verdieping -1.

Aanmelden