Zoek in de site...

Prijsreis Cambridge

Op 12 april 2007 gingen de winnende teams van de Estafette en Sum of Us naar Cambridge. In alle vroegte stonden Klaas, Ruben, Mirte en Dion van de Radboud Universiteit klaar om 10 prizewinning mathematicians mee naar Engeland te nemen. Van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen: Gerwin, Frank, TIm, Manuel en Rogier. Van College Hageveld Heemstede: Marc, Raymond, Kasper, Rutger en Kristan. We hebben een fantastische reis gehad!cambridge-07

Rutger:

Cambridge is een oude, sprookjesachtige stad in de buurt van Londen. Maar het belangrijkste in deze stad is natuurlijk de University of Cambridge: één van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld. Velen hebben ervan gehoord, maar slechts weinigen weten hoe het er echt aan toegaat in Cambridge. Onder de gelukkigen bevindt zich Klaas Landsman, die ons heeft geprobeerd een impressie te geven van de stad en de universiteit. In vier hele leuke en gezellige dagen hebben wij een unieke kijk gekregen op het universiteitsleven in Cambridge. Van het bekijken van de verschillende Colleges tot een bezoek aan het Whipple Sciene Museum; van punteren tot een High Tea: niks werd ongemoeid gelaten. Echt Engels ontbijt (met zoveel mogelijk vet voedsel) behoorde natuurlijk ook tot het programma. Maar wat deze reis vooral uniek maakte waren de speciaal geregelde rondleidingen. Onder het mom “They’re prize-winning mathemathicians” hebben we onder andere de toren van St John’s college beklommen, hebben we gezien waar Newton ooit woonde en als klap op de vuurpijl mochten we een exemplaar van de eerste druk van Newtons Principia Mathematica aanraken en doorbladeren.cambridge-32Het programma was echter wel evenwichtig ingedeeld, zodat de reis niet te ‘stoffig’ werd. Er was genoeg vrije tijd ingedeeld om gezellig spelletjes te doen of om film te kijken. We hebben zelfs nog een avond doorgebracht in de tuin van een Fellow of Trinity College (een medewerker verbonden aan Trinity College, het meest prestigieuze College in Cambridge). Kortom: dit was een hele gezellige, unieke ervaring en een fantastische prijs! cambridge034

Kasper:

Vrijdag 22 september 2006 was de dag van een ontzettend leuke wiskundewedstrijd in Nijmegen. Honderd teams uit heel Nederland namen het tegen elkaar op bij het oplossen van wiskundige vraagstukken. Samen met Raymond van Bommel, Kristan van der Heiden, Marc Hulsebosch en Rutger Kuijper vertegenwoordigde ik het Hageveld College uit Heemstede. Eenmaal in de wedstrijd werkten we als een geoliede machine, met als voornaamste brandstof de vierdeklasser Raymond, die het ene na het andere vraagstuk doorgrondde. En jawel, toen het estafette-uur voorbij was bleek dat ons team warempel bovenaan stond, en dus een prijsreis had gewonnen naar Cambridge! Beduusd namen we de prijs in ontvangst, maar voor één van ons was dit nog niet genoeg: Rutger sleepte ook nog eens de Ipod in de wacht, als prijs voor de internetwedstrijd.

En op de de 12e april van het nieuwe jaar was het zover: vanaf vliegveld Eindhoven vertrokken de 14 reizigers (Klaas Landsman, Ruben van den Brink, de twee lieftallige studentes Mirte en Dion, en de 2 teams). Althans, dat was de bedoeling! Helaas bleek één van ons een kapot paspoort te hebben! Onrust alom, uiteindelijk werd besloten dat diegene met Ruben zou proberen om via Schiphol met een nooddocument een last-minute-flight te gebruiken. Gelukkig is dit allemaal goedgekomen, al misten ze door dit voorval wel een prachtige dag waarop we de twee mooiste en ook duurste colleges bezochten: Trinity en St. John’s. Vooral de bibliotheken waren indrukwekkend, met oorspronkelijk werken van beroemde geleerden als Isaac Newton. Bij St. John’s mochten we de boeken zelfs aanraken! Een heel bijzondere ervaring.

img_3718

De volgende dag gingen Manuel en ik op zoek naar een basketbalveldje om met de lokale bevolking een potje basketbal te spelen. Maar basketbal, daar hebben ze in Cambridge nog nooit van gehoord: “Mem, do you know a basketball court nearby?” “A whát?”.

Op zaterdag, de derde dag van de reis, hebben we onder andere gepunterd. Al maanden hadden we ons hierop verheugd: bij punteren schijnt er namelijk regelmatig iemand in het water te vallen, was ons verteld door prof Klaas. En jawel! In een vertwijfelde poging om zijn (punter)stok te redden kwam een Nijmeger te hangen tussen de wal en het schip, uitgerekt tot hij het water in gleed, wat leidde tot algemene hilariteit.

cambridge130

’s Avonds leerden we het verslavende spel weerwolven, waarbij men uit andermans gedrag en woorden moet uitmaken wie toch die verschrikkelijke weerwolven zijn die het stadje Wakkerdam ’s nachts onveilig maken! Tot diep in de nacht hebben we weerwolven ontmaskerd, onder het genot van een blikje bier. En toen was het alweer de laatste dag van de reis: nog maar een keertje genieten van het sfeervolle centrum van Cambridge en ’s avonds kwamen we, uitgeput, terug op vaderlandse bodem. Uitgeput maar zeer voldaan van een fantastische reis!