Radboud Universiteit Wiskundetoernooi 2009

7:00. Wiskundestudenten leggen de laatste hand aan de opbouw van de zaal in het Gymnasion. Sommigen van hen waren ook
de vorige avond al tot middernacht in touw. De toernooidirectie, bestaande uit Hanne, Moniek en Sara, is zelfs al bijna een jaar met de organisatie bezig.

9:00. Alles is klaar en de studenten kunnen even uitpuffen. Om alvast in de stemming te komen voor de middagwedstrijd Sum of Us, die over de wiskundige aanpak van spoorwegproblematiek zal gaan, is een klein railtraject neergezet, inclusief bovenleidingen en de bekende rood-witte waarschuwingsborden. De dj bouwt zijn set op.

10:00. De Heyendaalseweg is een lange sliert van scholieren die zich in groepjes van vijf, begeleid door hun docent, door de werkzaamheden een weg banen naar het Gymnasion. Bij de aanmelding is het dringen, in de sporthal wachten gevulde koeken en swingende muziek. Veel teams leggen een kaartje.

10:45. Terwijl de laatste teams binnendruppelen neemt presentator en wiskundeprof Erik Koelink het woord, gekleed in een smetteloze smoking met rood strikje. Er wordt live gelinkt naar Keulen, waar het toernooi net als vorig jaar gelijktijdig plaatsvindt. Wederzijds gejoel.

11:00. De zaal valt stil. De eerste opgave van de estafette wordt uitgedeeld. Geroezemoes, de teams beginnen te overleggen.
Hoe pakken we dit aan? Slaan we 'm, over? De tafelscheidsrechters beginnen al spoedig de bekende gele kaarten in de lucht te steken, die worden afgehaald door studenten die deze naar de scoreborden brengen.

11:30. Scheldemond  uit Vlissingen, Arentheem uit Arnhem en Canisius uit Nijmegen nemen de leiding. Het expert-team, dit jaar bestaand uit eerstejaars wiskundestudenten die vorig jaar bij de beste vijf teams hoorden, kan daar niet tegenop boksen.

12:00. De presentator sluit de Estafette af. Arentheem is eerste met 340 punten uit 500, dan Magister Alvinus uit Sneek, die dankzij een sterke tweede helft op 330 eindigen, en vervolgens Scheldemond met 320. Canisius blijft steken op 300 en is uit de top-drie verdwenen.

12:15. De sliert langs de Heyendaalseweg is weer terug, nu in de omgekeerde richting van het Huygensgebouw, waar de Nijmeegse Beta-faculteit huist en waar de scholieren hun lunch krijgen, vermaakt door onder meer een jongleur, een theater-ruimte en de Slinger van Foucault.

13:40. Lex Schrijver, de wereldberoemde Nederlandse wiskundige die geldt als de man achter het nieuwe spoorboekje dat de NS sinds 2007 hanteert, leidt de middagwedstrijd Sum of Us in. Voor de wiskunde verwijst hij naar zijn artikel "Wiskunde achter het Spoorboekje" uit Pyhtagoras, ook te vinden op http://homepages.cwi.nl/~lex/files/pyth.pdf, en daarom beperkt hij zich tot een paar rake opmerkingen en grappen. Wel verklapt hij het 'Geheim van de NS': de zogenaamde spiegeltijden. Zijn belangrijkste boodschap staat echter los van de spoorwegen: wiskunde is onder meer leuk  omdat het moeilijk is. Hij wenst iedereen daarom een moeilijke wedstrijd toe.
14:00. Sum of Us begint. Weer een teamwedstrijd, opnieuw geroezemoes. De teams worden in de rol van een onderzoeksafdeling van een nationale spoorwegmaatschappij gebracht en moeten met behulp van grafentheorie de route van een Veegtrein bepalen, een geheel nieuw spoorwegnet in het mogelijk fictieve land Alfatbetië ontwerpen, het optimale gebruik van een rangeerterrein bepalen, en het extra vervoer van voetbalsupporters tussen Duitsland en Nederland regelen.
Wie zich niet heeft voorbereid is kansloos, zoveel is direct duidelijk.

15:30. Koelink slaat opnieuw af: het toernooi is voorbij. Wie heeft gewonnen?
16:00. Prijsuitreking in het Huygensgebouw, voorafgegaan door een band die een wel zeer relaxte versie van "Hound Dog" ten gehore geeft. Ze laten deze klassieker vloeiend overgaan in dramatisch tromgeroffel tijdens de feitelijke prijsuitreiking door Prof Koelink.
5eprijsteam95

De eerste ronde gejuich is van en voor het Liemers College uit Zevenaar, die vijfde zijn geworden met een totaalscore van 710: 290 uit de Estafette en 420 uit Sum of Us.

4eprijsteam57a

Op de vierde plaats het Kandinsky College uit Nijmegen met dezelfde totaalscore (230 + 480),

3eprijsteam55a

en dan op de derde plaats het Canisius College uit Nijmegen, eveneens met 710 = 300 + 410 punten.

Deze 15 scholieren mogen, vergezeld door de winnaars uit Keulen, een weekend naar Oberhausen en Duisburg.

2eprijsteam7a

Met nipte voorsprong (715 = 340 + 375) op dit ex aequo geëindigde trio wordt het Arentheem College uit Arnhem tweede.

1eprijsteam4b

En de winnaar is .... Damstede, een school in Amsterdam-Noord, met een riante voorsprong van 750 = 250 + 500. Wow, alles goed in Sum of Us! En dat terwijl sommige hoogleraren nog geen punt voor dat onderdeel zouden hebben gescoord. Goede voorbereiding, goed teamwork, goede concentratie en natuurlijk een aardig IQ leiden tot een dergelijk succes.

Damstede en Arentheem  winnen een reis naar Londen en Oxford met deskundige begeleiding vanuit de RU.

16:30. De band speelt verder, iedereen drinkt nog een drankje, eet het laatste nootje, en gaat zijn of haar weegs. Voor de achttiende keer een zeer geslaagde dag, met felicitaties voor zowel de winnende scholieren als de organisatie. Maar eigenlijk verdienen alle 500 deelnemende scholieren en hun begeleiders applaus: vaak van heide en ver komend hebben ze de hele dag laten zien dat moeilijk ook leuk kan zijn.
En dan tenslotte: de scorenlijst. (jpg, 1 MB)