Zoek in de site...

De reis

Verslag van de Parijsreis

De winnaars van de eerste twee prijzen van het Wiskundetoernooi hebben dit jaar een reis naar Parijs gewonnen.
Hieronder kunt u een verslag lezen over deze reis en een idee krijgen van wat zij daar zoal gedaan hebben.
Onze dank gaat hiervoor uit naar de auteurs, Marijke Zonnenberg & Hanna van Dam, van dit mooie verhaal.

Parijsreis

Op vrijdagochtend maakte een wekker die veel te vroeg af ging het begin van de prijsreis naar Parijs. Rond half 10 stonden we te wachten op Rotterdam Centraal op .... Ja op wie eigenlijk? Toen we 6 (jong)volwassenen op ons af zagen komen, kon het eigenlijk niet missen. En inderdaad, dit was een gedeelte van de groep met wie we vervolgens in de Thalys stapten op weg naar de stad van de liefde. Na zo'n drieënhalf uur in de trein kwamen we daar aan, waarna we met de metro naar het hostel gingen. Het hostel verbaasde ons zeer, gelukkig wel positief: de kamers waren ruim en fris, het lag midden in het centrum en het ontbijt was simpel maar lekker.

Sacré-Coeur's Middags begon het programma met een wandeling door Montmartre. Smalle straatjes, een stadsparkje met fontein en een beeld dat door een muur heen kon lopen, leidden ons naar de Sacré Coeur, waarnaast dat weekend ook een culinaire markt werd georganiseerd. Daar hebben we wat rondgeslenterd, een heerlijke crêpe opgegeten en een tijd op het grasveld voor de immense kerk gelegen. Als avondeten met elkaar crêpes gegeten en de afsluiter van de dag werd een bezoek aan Tour Montparnasse, waar je op de top een fantastisch uitzicht over de stad had. Terug naar het hostel en heerlijk geslapen.
Na het ontbijt de volgende ochtend vertrokken we naar het Cité de la Science et de l'Industrie, het grootste wetenschapsmuseum van Europa. Als eerste hebben we in de Géode een 3D-film gekeken over orang oetans en olifanten en vervolgens hebben we aantal uur in het museum zelf rondgebracht. Dat weekend werd het Fête de la Science (het feest van de wetenschap) georganiseerd, dus het hele museum stond vol met wiskundespellen, een paraglidingsimulator en nog veel meer activiteiten in het kader van de wetenschap.
In de middag hebben we het Louvre bezocht, een verandering in het programma omdat het helaas al de hele dag regende. In het gigantische museum konden moesten we natuurlijk de Mona Lisa bekijken, samen met honderden anderen. Na het bekijken van andere, veel indrukwekkendere schilderijen hebben we wat door de stad geslenterd terwijl we backup en het driehoekenspel deden. Tijdens het eten bij een Italiaan voegde de rest van de groep, vier jongens die vrijdag nog op cultuurreis waren, zich bij ons. Met de complete groep hebben we 's avonds nog een rondtocht over de Seine gemaakt langs onder andere de Eiffeltoren, de Notre Dame en het Louvre.
Zondagochtend zouden we naar het Pantheon gaan, waar een markt vol wetenschapsactiviteiten had moeten zijn, maar daar aangekomen, was er geen kraam te bekennen. We hebben daarom een tijd rondgelopen in het Panthéon, waar Foucault zijn slinger heeft gepresenteerd. In de kelders liggen veel bekende mensen begraven, waaronder Madame Curie, Rousseau en Victor Hugo. Vervolgens kregen we wat vrije tijd voor wat winkelen en sightseeing.

Na de lunch hebben we een wandeling gemaakt. Deze begon bij Trocadéro, waar we uit konden kijken op de Eiffeltoren. Deze moest natuurlijk ook beklommen worden, waarna we, via de Place de la Concorde, naar de tuilerieën liepen. We waren ondertussen allemaal enigszins nat en verkleumd, dus streken we even neer in een café voor een kop warme chocolademelk. Toen we weer opgewarmd waren, liepen we langs het Louvre. Nadat we langs het praalgraf van Napoleon waren gekomen, kwamen we aan bij de Notre Dame. Na deze wandeling hebben we met z'n allen in een klein Frans restaurantje gegeten. Enkelen van ons durfden de uitdaging aan en bestelden Escargots (en ze smaakten erg goed). Slakken

Maandag was universiteitsdag. 's Ochtends een rondleiding over de Sorbonne en daarna naar université Paris Sept. In het Engels kregen we hier uitleg over het Franse schoolsysteem, gevolgd door een minicollege over de wiskunde achter de Türingmachine. Ook brachten we nog een bezoek aan de internationale campus. 's Avonds gingen we naar de bioscoop. Aldaar splitsten we ons op in twee groepen. De ene groep ging naar Ted en de anderen gingen naar een Franse film (Magasin des Suicides).

Groepsfoto

Voor we het wisten was het alweer dinsdag, de laatste dag van onze reis. Musee d'Orsay was zo druk, dat we besloten niet naar binnen te gaan. In plaats daarvan had iedereen wat extra tijd om souvenirs te kopen, te winkelen of naar een bijzondere boekenwinkel te gaan. De reis werd afgesloten met een treinpicknick in de trein op weg naar huis.

Naast een hoop metrokaartjes hebben we nog veel meer aan het wiskundetoernooi overgehouden. Een groep nieuwe vrienden, een hoop nieuwe ervaringen en een berg leuke herinneringen!

Marijke Zonnenberg,

Hanna van Dam