Docentontwikkeling

Op deze pagina vind je een overzicht van alle trainingen voor docenten. De trainingen worden in veel gevallen verzorgd door de Radboudbrede afdeling Education Support.

Basis Kwalificatie Onderwijs

Twee studenten in een onderwijszaal

BKO-traject

De Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) is een bewijs van de didactische bekwaamheid van docenten in het academisch onderwijs. We leggen je uit hoe je aan de Radboud Universiteit de kwalificatie behaalt.

Meer informatie over het BKO-traject

Cursussen binnen de BKO

 • Course design and Evaluation

  Tijdens deze cursus leer je hoe je een bestaand cursusontwerp op grond van een cursusevaluatie kunt door ontwikkelen. Docenten binnen het reguliere BKO-traject volgen deze cursus voor het behalen van het competentiedomein Cursusontwerp en -evaluatie.

 • Teaching Practice

  In deze cursus kijk je naar jouw rol als beginnend docent en bouw je aan een didactische basis voor academisch onderwijs. Binnen het reguliere BKO-traject volg je deze cursus voor het behalen van het competentiedomein Uitvoeren van onderwijs.

 • Student Supervision

  In deze cursus leer je meer over de didactische achtergrond van scriptie- en stagebegeleiding en staat je rol als begeleider centraal. Binnen het reguliere BKO-traject valt deze cursus binnen het competentiedomein Begeleiden van studenten.

 • Assessment and Learning

  Tijdens deze cursus ga je dieper in op de relatie tussen toetsen en leren en welke rol toetsing speelt in het onderwijs. Docenten binnen het reguliere BKO-traject volgen deze cursus voor het behalen van het competentiedomein Toetsen.

Overig cursusaanbod

 • Starting to Teach

  Tijdens de bijeenkomsten maak je op actieve wijze kennis met de didactische uitgangsprincipes van het begeleiden van werkgroepen. Deze cursus is gericht op beginnende docenten die nog geen of weinig onderwijservaring hebben.

 • Coachen in de rol van de docent

  Tijdens deze cursus richt je je op de basisprincipes van coaching, de coachende relatie tussen docent en student en gespreksvaardigheden.

 • Onderwijssituaties oefenen met een acteur

  Zou je wel eens een bepaalde situatie willen oefenen zonder dat daar iets van af hangt? Dit kan samen met een trainingsacteur. Door te ervaren wat voor jou werkt, breid je jouw eigen mogelijkheden om het in de praktijk te brengen uit.

Zelfstudiemodules

Met de zelfstudiemodules kun je in je eigen tijd en op eigen tempo werken aan je ontwikkeling.

Zelfstudiemodules in Brightspace

Deze interactieve zelfstudiemodules nemen je mee door de basis van een bepaald thema, zoals peerfeedback, blended learning of leerdoelen. Je kunt je ook opgeven voor een basistraining Brightspace. De modules bestaan uit achtergrondinformatie, concrete instructies om zelf aan de slag te gaan, voorbeelden van collega's en een forum om ervaringen en materialen uit te wisselen.

Lees meer

E-learning cursus lesgeven in het Engels

Tijdens deze zelfstandig te volgen online cursus van Radboud in'to Languages word je aangemoedigd na te denken over de behoeftes van internationale studenten en hoe je lesgeeft in het Engels.

Lees meer
Medewerkers van de universiteit in gesprek

Special Interest Groups

Wil je samen met collega's een onderwijsgerelateerd thema uitdiepen? En met gelijkgestemden sparren over nieuwe inzichten in het onderwijs? Misschien is deelname aan een Special Interest Group van het Radboud Teaching and Learning Centre wel iets voor jou!

Bekijk de SIGs

Leergang Onderwijskundig Leiderschap

De voortdurende ontwikkeling van onderwijs en docentschap vragen om onderwijskundige verdieping en onderwijskundig leiderschap. Het Radboud Teaching and Learning Centre biedt deze leergang aan voor mensen die een regierol vervullen in het onderwijs aan de Radboud Universiteit.

Lees meer

In gesprek met een coach

Loopt iets in je onderwijs niet zoals je zou willen? Denk bijvoorbeeld aan problemen met sociale veiligheid, timemanagement of een thuissituatie die jouw onderwijs beïnvloedt. Een vertrouwelijk coachingsgesprek kan jou helpen om grip op de situatie te krijgen.

Lees meer

Radboud Honours Academy

De Radboud Honours Academy is altijd op zoek naar docenten die verder willen kijken dan het reguliere curriculum. Binnen het Honoursprogramma en de Honourslabs kun je laagdrempelig aan de slag met vernieuwende vormen van onderwijs en toetsing.

Lees meer