Onderwijssituaties oefenen met een acteur

Loopt de begeleiding van je student niet zo lekker? Wil je een moeilijk gesprek aangaan maar weet je nog niet zo goed hoe je dat aan kan pakken? Of zou je wel eens een bepaalde situatie willen oefenen zonder dat daar iets van af hangt?

Door zelf te ervaren wat voor jou werkt, breid je jouw eigen mogelijkheden om het in de praktijk te brengen met de student(en) in kwestie uit. Daarvoor kun je met een acteur werken die samen met jou je eigen praktijksituaties speelt zodat je kunt zien wat er gebeurt. Je krijgt de reactie die je zelf uitlokt te zien in haar gedrag. Zo kun je ongegeneerd nieuw gedrag uitproberen om te zien wat dat je kan opleveren.

Werkwijze

Je levert voorafgaand de afspraak het document onderaan deze pagina aan. Tijdens de afspraak spreek je samen af op wat je wilt focussen. Je kunt allerlei situaties oefenen met een trainingsacteur. Denk bijvoorbeeld aan vragen of situaties zoals:

  • Het achterhalen van de situatie van je student;
  • Het geven van mondelinge feedback;
  • Ervoor zorgen dat de student meer regie neemt en zelf diens leerproces stuurt;
  • Inzicht krijgen in hoe de student leert en wat de student van jou nodig heeft in de begeleiding;
  • Eigen grenzen bewaken (bijvoorbeeld qua tijd) in de begeleiding.

Op basis van jouw input leeft de trainingsacteur zich zo goed mogelijk in in de persoon met wie je zou willen oefenen en spelen jullie de situatie na. Je krijgt direct feedback op wat jouw gedrag met de trainingsacteur doet.

Invulformulier

Aanmelden

Wil je meer weten of je aanmelden? Neem dan contact op met vera.vanberlo [at] ru.nl (Vera van Berlo).