Digitale afname van een toets

Denk je aan het digitaal afnemen van een toets, dan is het belangrijk om een goed overzicht te hebben van wat daar allemaal bij komt kijken. Een digitale afname heeft namelijk gevolgen voor het toetsontwerp en voor het nakijken van de resultaten. We leggen het je stap voor stap uit.

Stappenplan

 1. Stap 1 Oriëntatie & kennismaking

  Je maakt kennis met de mogelijkheden van digitaal toetsen, de beschikbare tools hiervoor op de Radboud Universiteit en het proces dat hiervoor bestaat. Je vindt de informatie in deze handleiding en via de Facultair Coördinator Digitaal Toetsen (FCDT) van jouw faculteit. Het kan ook erg nuttig zijn om bij verschillende collega-docenten en studenten te informeren naar hun ervaringen.

  Tip: Denk na over welke rol toetsing in jouw cursus speelt

 2. Stap 2 Aanmelding & Intake

  Je laat de FCDT van jouw faculteit weten dat je voor jouw cursus graag digitaal wilt toetsen. Je bespreekt met hem/haar of de mogelijkheden van digitaal toetsen passen bij jouw wensen voor de toets en op welke termijn je voor jouw cursus aan de slag kan met digitaal toetsen.

 3. Stap 3 Voorbereiding toetsafname

  De FCDT helpt je wegwijs te worden in de toetssoftware en adviseert welke toepassingen voor jou interessant kunnen zijn. Je construeert je toets en test het functioneren van de toets in afstemming met de FCDT.

  Tip: Bekijk welke toetsvragen je kunt stellen met de toetssoftware Ans.

   

 4. Stap 4 Toetsafname

  De toets wordt afgenomen in de digitale toetslocatie van de Radboud Universiteit, het Comeniusgebouw. De afname wordt uitgevoerd en ondersteund door E-supportmedewerkers, surveillanten en de FCDT. Als examinator ben je op dat moment bereikbaar.

  Lees meer over digitaal toetsen in het Comeniusgebouw.

 5. Stap 5 Nakijken & resultaatverwerking

  De FCDT helpt je op weg met de beoordeling en analyse van de toets in de toetssoftware. Er zijn verschillende mogelijkheden hoe de toetssoftware jouw beoordelingsproces kan ondersteunen. De FCDT kan je hierover adviseren. Nadat alle resultaten definitief zijn, exporteer je deze uit de toetssoftware om ze te publiceren in OSIRIS.

 6. Stap 6 Inzage

  Een inzage kan op de campus of vanuit huis plaatsvinden. Je stemt met de FCDT af waar en hoe de inzage plaatsvindt. In overleg met de FCDT en roosteraar wordt de inzage ingepland.

  Lees meer

 7. Stap 7 Evaluatie

  Met de FCDT kun je het digitaal toetsen binnen jouw cursus evalueren. De FCDT kan je adviseren over eventuele stappen rondom kwaliteitszorg (zoals de beschikbaarheid van de toets in het cursusdossier).

Downloads