Academische vaardigheden ontwikkelen

Hoe help je studenten bij het ontwikkelen van hun academische vaardigheden? Binnen de universiteit zijn er meerdere initiatieven die hierbij helpen, zoals het schrijfcentrum Radboud Writing Lab, de e-learning The Write Space en het kaartspel Skill Deck.

Radboud Writing Lab 

Het Radboud Writing Lab helpt studenten om betere academische schrijvers te worden. Studenten kunnen er gratis terecht voor workshops, schrijfweken en een-op-een-gesprekken met een schrijfcoach. Deze schrijfcoaches zijn peers (dus hiervoor opgeleide medestudenten), wat de schrijfhulp laagdrempelig, gelijkwaardig en non-directief maakt. 

Op de website van het Radboud Writing Lab vind je promotiematerialen waarmee je het Writing Lab onder de aandacht kunt brengen bij studenten. 

The Write Space  

The Write Space, ontworpen door Radboud in’to Languages en het Radboud Writing Lab, is een e-learning over academisch schrijven. Er zijn twee versies: een voor docenten en een voor studenten. 

The Write Space voor docenten 

In The Write Space voor docenten leer je hoe je de ontwikkeling van de academische schrijfvaardigheid van je studenten stimuleert en hoe je objectief, gepersonaliseerd en tijdsefficiënt feedback kunt geven op teksten. 

De e-learning bestaat uit vier modules, waaronder ‘Schrijfonderwijs ontwerpen’ en ‘Efficiënt feedback geven’. Je opent The Write Space door in Brightspace te klikken op ‘Help’ en vervolgens op ‘Discover’.  

The Write Space voor studenten 

The Write Space voor studenten bestaat uit 6 modules, waaronder ‘Structuur en samenhang’ en ‘Foutloos Nederlands’. Studenten kunnen deze modules zelfstandig doorlopen, maar je kunt ze ook integreren in je onderwijs, bijvoorbeeld door een module mee te geven als huiswerkopdracht. 

Studenten krijgen toegang tot The Write Space door zich in te schrijven via Osiris. Je kunt je als docent ook inschrijven door in Brightspace te klikken op ‘Help’ en vervolgens op ‘Discover’.  

Skill Deck 

Het Skill Deck, ontworpen door universitair docent Cognitieve Psychologie Frank Léoné, helpt studenten bij het ontwikkelen van hun academische vaardigheden. Aan de hand van speelkaarten krijgen studenten een helder idee van welke vaardigheden er bestaan, kunnen ze reflecteren op hun eigen vaardigheden en komen ze tot een beter begrip van de voortgang die ze maken. 

De kaarten kunnen worden gebruikt voor zelfreflectie, peer feedback en gesprekken met docenten/begeleiders. Je kunt de kaartspellen aanvragen bij Frank Léoné 

Contact

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie? Het Teaching Information Point van jouw faculteit helpt je graag verder. 

Bij vragen over The Write Space kun je contact opnemen met het Radboud Writing Lab.